Брнабић: Ускоро обједињена електронска наплата путарина са Северном Македонијом; Ковачевски: Немамо ниједно отворено питање и нерешен проблем

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски борави у посети Србији. Након свечаног дочека испред Палате "Србија", састао се са премијерком Аном Брнабић, а одржан је и пленарни састанак делегација две владе. Потписана су три меморандума о разумевању која ће унапредити сарадњу две земље, а један од меморандума тиче се успостављања интероперабилног електронског система наплате путарина. Економски и политички односи Србије и Северне Мекедоније све су бољи, а томе је посебно допринела и иницијатива "Отворени Балкан", поручује Брнабићева. Ковачевски истиче да "немамо ниједно отворено питање, нити један нерешен проблем".

Брнабић: Отворени Балкан користи свима; Ковачевски: Нема веће глупости од граница

Премијерка Брнабић изјавила је да "Отворени Балкан" користи свим земљама чланицама иницијативе и да би, да је нема, увоз и извоз много мање расли.

На питање новинара о критикама иницијативе, рекла је да Србија, као и Северна Македонија и Албанија, имају користи од "Отвореног Балкана", наводећи као доказ да је у трговинској размени 2022. године Србија имала значајан суфицит – у извозу преко 940 милиона евра, а увоз преко 511.

"Оно што је донела иницијатива је да су наш увоз и извоз у Северну Македонију брже порасли – 56 одсто. Иницијатива успоставља баланс и ако погледате трговинску размену, више одговара Северној Македонији, али када погледате укупну трговинску размену, она много брже расте него да нема иницијативе. Добро је и нама и Северној Македонији. Свима је у интересу иницијатива и надам се да ће, када виде бенефите за 2023. и 2024, и остали у региону желети да се прикључе", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, одлука да се неко не прикључи "Отвореном Балкану" је политичка, а прагматична и економски паметна је да се прикључи.

"То је и добар симбол за млађе генерације да Балкан може бити другачији и наша будућност много лепша. И у том смислу, када погледате истраживања Светске банке, наш БДП би могао да порасте седам одсто. То је невероватно што се тиче квалитета живота свих нас и бројеви говоре све и јасни су", рекла је премијерка.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је на исто питање да нема веће глупости од граница.

"Не волим када неко најављује пројекте унапређења граничне контроле. Нису нам потребне, Западни Балкан замишљам као регион без граница унутар ЕУ", рекао је Ковачевски.

Истакао је да је "Отворени Балкан" оригинална иницијатива заснована на четири слободе и да у њој доминира економска политика.

"Државе немају политичке теме, свака иницијатива има противнике, али критике су засноване на претпоставкама, не на реалности. Оно што смо рекли о економским бенефитима, колико је смањено време, иницијатива функционише", нагласио је Ковачевски.

Опширније Краће

"Културна сарадња две земље на највишем нивоу"

Премијер Северне Македоније је рекао да је културна сарадња између Србије и Северне Македоније на највишем нивоу, као и да је Закон о ратификацији за отварање културних центара Србије у Скопљу и Северне Македоније у Београду прошао кроз парламентарне процедуре и да треба да се изгласа.

"То ће бити место које ће посећивати не само Македонци већ и велики број Срба који ће моћи да се упознају са македонском културом", рекао је Ковачевски.

Српска премијерка Ана Брнабић је додала да ће разговарати са председником Народне скупштине да тај закон што пре дође на дневни ред.

"Македонци у Србији, то говорим јер сви то мислимо и сви се у то можете уверити, Македонци су заиста наша браћа и пријатељи, и биће нам задовољство да то спроведемо", рекла је Брнабићева.

Додала је да ће Србија свој Културни центар у Паризу дати за промоцију "Отвореног Балкана".

Опширније Краће

Ковачевски: Сарадња са Србијом на највишем нивоу од осамостаљења две државе

Данашњи разговори са председником Србије и председницом Владе Србије, као и пленарна седница са министрима, још једна је велика потврда сарадње Србије и Северне Македоније и она је на највишем нивоу откако смо постали независне државе, рекао је премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски.

"Немамо ниједно отворено питање, нити један нерешен проблем, имамо само разговоре за успешну сарадњу, за бољу будућност обе државе и грађане обе друштвене заједнице. Желим да покажем велику политичку вољу наше владе која ће продубити и побољшати добросуседске односе између две државе и наша два народа. Сарадња је присутна на политичком, економском нивоу, али и у другим областима", рекао је Ковачевски.

Указао је да је сарадња две државе свестрана и високоразвијена и да је о томе разговарао са председником Александром Вучићем и премијерком Србије Аном Брнабић.

С њима је, како каже, разговарао о великом броју заједничких пројеката који су у току, али и о новим пројектима и отварању нових иницијатива у будућности.

"Наше владе су оријентисане на то да подигну економски и социјални стандард грађана, да омогуће брзо и ефикасно пословно окружење да могу да реагују и анализирају своје пословне планове у разумном, бржем року него што смо имали у прошлости", рекао је Ковачевски.

Одлична сарадња, додао је, носи са собом квалитетна решења у време кризе, што је за нас, као је рекао, велики стимуланс да још снажније улажемо у стабилан и просперитетан Западни Балкан.

Фото: Танјуг/Влада Србије/ Слободан Миљевић
Опширније Краће

Потписана три меморандума

Три меморандума о разумевању која ће унапредити сарадњу између Владе Србије и Владе Северне Македоније потписана су у присуству премијерке Брнабић и премијера Ковачевског.

У питању су Меморандум о разумевању о мерама за унапређење кретања људи и робе преко заједничке државне границе, меморандум о разумевању у области рударства и енергетике, као и "Пројекат ЕТС – успостављање интероперабилног електронског система наплате путарине".

Премијерка Брнабић навела је да се меморандум који је потписан са Северном Македонијом у области инфраструктуре тиче успостављања интероперабилног електронског система наплате путарина, тако да ће путем електронске наплате ускоро грађани моћи да се ауто-путевима у Србији, али и Северној Македонији, крећу без додатних заустављања ради куповине система електронске наплате у једној или другој земљи.

"Ми настављамо сада даље разговоре око усаглашавања ове интероперабилне електронске наплате, имамо 30 дана да усагласимо, а додатних 60 дана за тестирање овог система и очекивање и план да ћемо током летње сезоне пустити овај систем у функцију", рекла је Брнабићева на заједничкој конференцији.

Указала је да је ово прва фаза и да ће се заједнички рад наставити, те да се нада проширењу овог система на Албанију, поново у оквиру иницијативе "Отворени Балкан", али такође и на Хрватску и Грчку како бисмо, како је рекла, у највећој могућој мери олакшали путовање, али такође како би Србија постала још атрактивнија за транспорт робе, што, истакла је, директно доприноси економском расту и расту БДП-а Србије.

"Што се тиче економске сарадње и економских односа, јако је важна сарадња у области енергетике, споразум који смо потписали тиче се пре свега гасног интерконектора између Србије и Северне Македоније, али смо данас на састанку генерално причали о широј интензивној сарадњи у области енергетике како бисмо обезебедили регионалну безбедност и енергетску стаблиност", рекла је премијерка.

Што се тиче унапређења кретања људи и робе преко заједничке државне границе, Брнабићева је рекла да је данас потписан и споразум за унапређење и бољу сарадњу на граничним прелазима ове две земље, пре свега, на граничном прелазу Прешево–Табановце.

"Разговарали смо како додатно то можемо да унапредимо посебно током туристичке сезоне и већ током следеће недеље, 3. и 4. априла, имаћемо додатне састанке на техничком нивоу, како бисмо радили на јединственом софтверу за проверу података на граничним прелазима и имали мобилне читаче, како бисмо у највећој могућој мери смањили гужве на граничним прелазима", рекла је Брнабићева.

Опширније Краће

"Првог априла почиње дељење јединственог идентификационог броја за лакше кретање радне снаге"

Говорећи о политичким односима Србије и Северне Македоније, премијерка Брнабић је рекла да ће 6. априла бити потписан иновирани меморандум о сарадњи у области евроинтеграција, те да се усаглашава термин за трећу заједничку седницу двеју влада која ће бити одржана у Србији.

Истакла је да Србија подржава процес евроинтеграција Северне Македоније, те да је све што је добро за земље региона у циљу бржих евроинтеграција добро и за Србију.

Подсетила је да ће меморандум о сарадњи у области евроинтеграција из 2013. године бити иновиран.

Изразила је уверење да ће доћи до отварање граничног прелаза Миратовац–Лојане, што су министри унутрашњих послова две државе потписали у фебруару.

Додала да је Србија за активирање међувладиног комитета за економску сарадњу две земље те да је за копредседника изабран министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Најавила је да ће током будуће заједничке седнице две владе бити одржан и пословни форум.

Брнабићева је указала да је фебруара прошле године после 17 година паузе одржан први састанак мешовите комисије за мањине, те да се нада да ће до краја ове године доћи до другог састанка тог тела.

Оценила је да су разговори са премијером Северне Македоније били о свим темама од међусобног интереса, а у циљу даљег приближавања, продубљивања економских односа и међусобне сарадње, што је оценила као интерес обе стране, а пре свега грађана две државе.

Говорећи о Иницијативи "Отворени Балкан", Брнабићева је рекла да очекује да ће од 1. јула почети имплементација и дељење јединственог идентификационог броја који ће омогућити лакше кретање радне снаге.

Захвалила је Ковачевском и македонском Собрању на брзој ратификацији. Оценила је да ће од имплементације даљу корист имати и грађани и привреде две државе.

Поручила је да се технички и радни састанци настављају, те да ће их на оперативном нивоу бити 3. и 4. априла у Београду.

Фото: Танјуг/Влада Србије/ Слободан Миљевић
Опширније Краће

Брнабић: Економски и политички односи Србије и Северне Македоније све бољи

Премијерка Ана Брнабић рекла је да су економски и политички односи Србије и Северне Мекедоније све бољи, а да је томе посебно допринела и иницијатива "Отворени Балкан".

Брнабићева је, након састанка са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, навела да је велики део разговора био посвећен иницијативи "Отворени Балкан" и конкретним пројектима у оквиру те иницијативе.

Указала је да ће ове године две земље превазићи међусобну трговинску размену од 1,5 милијарди евра, те да се приближава робној размени од две милијарде евра.

"Она је у прошлој години достигла 1,482 милијарде евра и 28 одсто је већа него 2021. године", рекла је Брнабићева.

Навела је да се извоз Србије у Северну Македонију у 2022. године повећао 16 одсто, док се извоз Северне Македоније у нашу земљу значајно повећао.

"То се некако балансира и одлично је и за вас и за нас. Србија је четврти трговински партнер Северне Мекедоније иза Немачке, Велике Британије и Грчке", навела је Брнабићева.

Додала је да се на данашњем састанку разговарало и о томе како да се додатно унапреде трговина и међусобна размена пољопривредно-прехрамбеним производима, који сада чине више од 40 одсто размене две земље.

"Нама је била важна тема данас како да међусобно утичемо позитивно на снабдевеност, безбедност и предвидивост цена", рекла је Брнабићева.

Указала је да су разговарали и о додатној међусобној сарадњи у области енергетике и инфраструктуре и да су самим тим значајни и споразуми који су данас из тих области потписани.

Опширније Краће

Пленарни састанак делегација влада Србије и Северне Македоније

У Палати "Србија" у току је пленарни састанак делегација влада Србије и Северне Македоније.

Након састанка предвиђено је потписивање докумената и обраћање медијима премијерке Ане Брнабић и председника Владе Северне Македоније Димитра Ковачевског.

Фото: Танјуг/Влада Србије/ Слободан Миљевић

Састанак Брнабићеве и Ковачевског

Премијерка Ана Брнабић састала се са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским.

Након тога, очекује се пленарни састанак делегација две владе.

Фото: Танјуг/Влада Србије/ Слободан Миљевић

Свечани дочек за Ковачевског

Димитар Ковачевски испред Палате "Србија" дочекан је уз оркестар почасне гарде Војске Србије и интонирање химни двеју земаља.

Брнабићева и Ковачевски разговараће најпре у четири ока, а затим ће уследити пленарни састанак делегација две владе.

Обраћање медијима Брнабићеве и Ковачевског предвиђено је за 11.50, после церемоније потписивања докумената.

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Северне Македоније Димитром Ковачевским, с којим се, како је навео, сагласио да су односи две земље најбољи у савременој историји.

"Сагласили смо се да су односи Републике Србије и Републике Северне Македоније најбољи у савременој историји. Настављамо да радимо заједно за добробит наших народа", навео је Вучић на Инстаграму.

Председник Србије Александар Вучић обишао је јуче са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским и премијерком Аном Брнабић "Београд на води".

среда, 07. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено