Читај ми!

Петковић: Курти хоће да буде господар живота и смрти

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже за РТС да је стављање Војске и јединица МУП-а у највиши степен борбене готовости наш одговор на непосредну ратну претњу и све оно што чини Приштина да би извршила удар на север КиМ. "Нећемо дозволити да се деси погром нашег народа", казао је Петковић.

Петар Петковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да је председник Александар Вучић донео одлуку о стављању Војске у највиши степен борбене готовости и приправности до момента употребе оружане силе. И специјалне јединице МУП-а су стављене у највиши степен борбене готовости.

"То је наш одговор на непосредну ратну претњу и све оно што чини Приштина да би извршила удар на север КиМ. С обзиром на то да је Приштина подигла на највиши степен борбену готовост косовских безбедносних снага, припремајући те јединице, дуге цеви и оклопна возила да нападну српски народ на северу КиМ, с намером да нападну наше жене, старе, децу, мушкарце, наше људе који на барикадама само бране право на голи живот", нагласио је Петковић.

Према његовим речима, догорело је до ноктију.

"Чинимо заиста све да сачувамо мир и то пре свега чини председник Вучић. Нико није више говорио о миру и стабилности до председника Вучића. Када говоримо о односима Београда и Приштине, имате Аљбина Куртија, који је изјавио да је питање дана када ће уклонити барикаде, директно прети убијањем Срба на барикадама. Жели да створи нови наратив да је удар на север КиМ ослобађање севера од неких криминалаца, а то су наше мајке, лекари, професори, студенти... Тај народ достојанствено на барикадама брани своје право да остане на КиМ. Видели сте величанствен скуп код Рудара, где је било више од 10.000 Срба. Нема ко у Европи да чује њихов глас да су обесправљени, да се више од 10 година не формира ЗСО, да им се укида право гласа, да им се забрањује вакцинација. Да не говорим о упадима РОСУ, који су били готово сваког месеца у последње време", казао је Петковић. 

Зна се оперативни план Приштине 

Напомиње да наше службе озбиљно раде свој посао, да се зна готово сваки корак Приштине и њихов оперативни план.

"Погром и "Олуја" се више никада неће десити. То је поручио председник Вучић више пута. Важно је да наш народ зна да иза себе има државу Србију која је спремна да заштити животе наших људи који никоме не сметају. Кажу у Приштини да се слобода кретања угрожава. А реците нам којим Албанцима се угрожава слобода кретања?", упитао је Петковић.

ЕУ, напомиње, уместо што помиње барикаде, требало би сада да учини све да натера Приштину да одустане од сулудих одлука удара на север КиМ. "Требало је да натера Приштину да се формира ЗСО, а не да чекамо десет година", каже Петковић.

Наводи да је страшно то да се поглавару СПЦ забрањује улазак на КиМ. То је први пут у историји да се патријарху забрањује да иде у Пећку патријаршију.

"Патријарх је човек мира, који проповеда љубав. Како је могуће да је Курти забранио патријарху српском одлазак на простор КиМ, иако је посета најављена у складу с процедурама на време. Из Приштине је дошло срамно објашњење да ја разлог заустављања да се претходно огради од српског народа и барикада. Аљбин Курти би да мења вековне каноне, да буде господар живота и смрти", наводи Петковић.

Петковић указује да је католички Божић, али да се тражи начин како да се сачува српски народ на КиМ, како да се изађе у сусрет свим захтевима Срба као услов да би се повукли са барикада.

"Боље је хиљаду дана преговарати, него један ратовати. Ми то не желимо, то не жели српски народ. Онај ко жели да нападне голоруки српски народ је Аљбин Курти, који ставља војску у борбену готовост. Неће то нико да посматра и гледа са стране. Данас је на челу државе председник Вучић, који ће знати да сачува наш народ на КиМ", навео је Петковић.

Претње долазе од Приштине 

Наводи да је Србија спремна да сачува мир и стабилност, али и да одговори на претње које долазе од Приштине.

"Барикаде представљају демократско мирно средство нашег народа да изразе незадовољство јер доживљавају терор и зулум Аљбина Куртија готово сваког дана", истиче Петковић.

То што је подигнута борбена готовост значи пуну одговорност државе и власти према народу и будућности земље.

"Нећемо дозволити да се деси погром нашег народа. Све време смо чинили све да сачувамо мир, подижемо нашу земљу, економију, да отварамо нове фабрике, да подижемо плате и пензије. Тражили смо начине како да нормализујемо односе са Приштином и када није хтела да разговара. Чуваћемо наш народ, мир и стабилност и будућност наше земље, нема предаје", закључио је Петковић.

недеља, 14. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару