Шведска форсирала кандидатуру

Током свог председавања Шведска је форсирала кандидатуру Србије за чланство у ЕУ, а то је сада уродило плодом, изјавио амбасадор Србије Нинослав Стојадиновић. Борис Тадић предаје у уторак премијеру Шведске Фредрику Рајнфелту кандидатуру.

Председник Србије Борис Тадић предаће у уторак, 22. децембра, у Стокхолму премијеру Шведске, Фредрику Рајнфелту, захтев за кандидатуру Србије за пријем у чланство у Европској унији.

Састанку српске делегације и званичника Шведске, која председава Европској унији до 1. јануара 2010. године, приисуствоваће, осим премијера Рајнфелта, и шеф дипломатије Карл Билт, као и европски комесар за просирење Оли Рен.

Зелено светло из Стокхолма да Србија може да поднесе кандидатуру за чланство у Европској унији уследило је синоћ, свега неколико сати након што су захтев и меморандум за чланство Србије у име владе потписали председник Борис Тадић и премијер Мирко Цветковић.

Кандидатура за чланство у Европској унији први је корак у процесу европске интеграције после Споразума о стабилизацији и придруживању. Подноси се обично по његовом ступању на снагу или током процеса ратификације.

"Шведска је током свог председавања форсирала кандидатуру Србије за чланство у Европској унији, а то је сада уродило плодом", изјавио је у Стокхолму амбасадор Србије Нинослав Стојадиновић.

Рок за одговор из Брисела није прецизно дефинисан и зависи од земље кандидата, али је судећи по земљама у региону, најмање годину дана. Чланицама уније је за то требало од три до чак четрнаест година.

Од пет земаља Западног Балкана који се налазе у процесу стабилизације и придруживања, статус кандидата за чланство имају Хрватска и Македонија, док су Црна Гора и Албанија поднеле захтеве али још нису добиле коначан одговор.

Након што стигне у Брисел, захтев за чланство у ЕУ треба да се проследи Европској комисији на израду мишљења.

Затим земља која жели да постане кандидат добија упитник са питањима на која треба да одговори, а тек после тога може да очекује одговор, односно прихватање кандидатуре.

Захтев Србије за чланство биће у Стокхолму свега недељу дана, јер од Шведске председавање Европскоj унији преузима Шпанија.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара