Јеремић: Хрватскa има већу одговорност за нарушене односе

Министар спољних полсова Србије Вук Јеремић изјавио је да је много већа одговорност Хрватске за нарушавање односа са Србијом. То не значи да у 2009. и наредним годинама не треба да се учини све за превазилажење проблема, истиче Јеремић.

"Ако је неко урадио да билатерални односи буду нарушени - онда је то хрватска влада. Не само да су признали једнострано проглашену независност Косова, него су и инсистирали на опстајању тужбе против Србије. Тешко да бих те две одлуке могао да оценим као добронамерне према нашој земљи", изјавио је Јеремић у интервјуу за "Блиц".

Шеф српске дипломатије је рекао да је "одговорност много више на њима него на нама".

"То не значи да у 2009. и у наредним годинама не треба да учинимо све да превазиђемо проблеме из прошлости и да помогнемо једни другима да остваримо заједнички циљ-европску будућност", казао је Јеремић.

Министар Јеремић није желео да коментарише информацију, коју су објавили неки београдски медији, да албански терористи са Косова и Метохије планирају атентат на њега.

"Мислим да не би било примерено да то коментаришем", рекао је кратко Јеремић.

Штедња у дипломатским представништвима

Кад је реч о мерама штедње Министарства спољних послова, Јеремић је рекао да је буџет тог министарства драстично мањи него што је било прошле године.

"Направићемо мере штедње. Нека дипломатско-конзуларна представништва ће бити затворена, нека нова отворена", рекао је шеф српске дипломатије додајући да је питање и да ли ће бити потреба за смањењем броја дипломата широм дипломатско-конзуларне мреже.

Јеремић је објаснио да је изградња нових амбасада у Казахстану, Пакистану, Кенији, Венецуели и Уједињеним Арапским Емиратима била предлог министарства пре увођења мера штедње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво