Вучић у Загребу, корак ка решавању отворених питања

Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приредила је српском колеги Александру Вучићу свечани дочек на Пантовчаку. Након састанка, Вучић је поручио да по питању будућности Србија и Хрватска немају супротстављене интересе. Председник је учествовао и на економском форуму у Загребу са ког је позвао хрватске привреднике да дођу у Србију. Посетио је Хрватски сабор и састао се са премијером Хрватске Андрејем Пленковићем. Председници Србије и Хрватске обишли су Митрополију у Загребу, а затим и надбискупа Бозанића. На крају првог дана Вучићеве посете, хрватска председница приредила је свечану вечеру у његову част.

21.40 – Односи Србије и Хрватске биће значајно унапређени, написао је Вучић на Твитеру

19.40 - Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић приредила је свечану вечеру у част председника Србије.

19.30 - Председник Вучић и председница Колинда Грабар Китаровић посетили су на Каптолу надбискупа Загребачке надбискупије кардинала Јосипа Бозанића.

17.50 – Председници Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић посетили су Митрополију у Загребу, где су се састали са митрополитом загребачко-љубљанским и целе Италије Порфиријем и полазницима Академије СНВ.

17.00Вучић на економском форуму: Хрватски привредници су добродошли у Србију. 

16.00 – Председник Сабора Гордан Јандроковић дочекао председника Вучића. Испред Сабора, посланик Моста Миро Буљ направио је инцидент. 

15.30 – Разговарао сам са Пленковићем о темама од интереса за обе стране, написао је на Твитеру председник Вучић.

14.05 – Александар Вучић стигао је на Марков трг, где разговара са премијером Андрејем Пленковићем.

13.20 – Када је у питању прошлост, српска и хрватска страна се готово ни у чему не слажу, али по питању будућности немају супротстављене интересе, рекао је Вучић.

12.35 – У току је конференција за медије Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић.

12.20 – Састанак Вучића и Грабар Китаровићеве трајао је дуже од предвиђених сат времена. У току је састанак две делегације. 

10.45 – Након званичног фотографисања, Вучић и Грабар Китаровићева су се повукли на састанак у четири ока.

10.40 – Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић дочекала је на Пантовчаку председника Србије.

10.15 – Председник Србије Александар Вучић слетео је око десет часова на загребачки аеродром.

На позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, председник Србије Александар Вучић борави у Загребу. На Пантовчаку му је приређен свечани дочек уз интонирање химни и присуство гардиста Војске Хрватске.

Председник Србије je поздравио Гарду, руковао се са делегацијом, а затим је уследило фотографисање двоје председника, након којег су се шефови држава повукли на састанак у четири ока.

Састанак је трајао дуже од предвиђених сат времена, а затим су им се придружиле званичне делегације. По завршетку тог састанка, председници Хрватске и Србије обратили су се медијима.

Председник Србије се састао и са премијером Андрејем Пленковићем, који га је дочекао испред седишта Владе, на Марковом тргу. Вучић се потом уписао у Златну књигу.

"Изражавам искрено уверење да ће односи између Србије и Хрватске бити значајно унапређени, као и односи Срба и Хрвата у целини. Сигуран сам да ће Влада Хрватске, као и сви ми у Србији, том важном и позитивном процесу дати пуни допринос", уписао је председник Вучић.

Након тога, председник и премијер разговарали су тет-а-тет, а на радном ручку придружиле су им се делегације две земље.

Председник Србије се потом упутио у Сабор, где га је дочекао председник Сабора Гордан Јандроковић, а учествовао је и на пословном форуму привредника две земље.

Вучић је заједно са хрватском колегиницом посетио Митрополију загребачко-љубљанску, где су разговарали са полазницима Академије Српског народног вијећа, и представљен им је пројекат "Будућност Срба у Хрватској".

Двоје председника дочекали су митрополит загребачко-љубљански Порфирије и професор Дејан Јовић.

Затим је Вучић заједно са Колиндом Грабар Китаровић обишао на Каптолу надбискупа Загребачке надбискупије кардинала Јосипа Бозанића.

Бозанић је поздравио храбар искорак у побољшању српско-хрватских односа, који су данас заједно направили председник Вучић и председница Грабар Китаровић.

Уследила је и свечана вечера коју је у част председника Србије приредила Колинда Грабар Китаровић.

Вучић je путем Твитера изразио уверење да ће односи између Србије и Хрватске бити значајно унапређени, као и односи Срба и Хрвата у целини.

"Сигуран сам да ће @VladaRH (Влада Хрватске), као и сви ми у Србији, том ваžном и позитивном процесу дати пуни допринос", написао је Вучић на свом Твитер налогу.

Вучић је навео и да је оптимиста када је у питању економија.

"Уверен сам да ће наши односи у будућности бити све бољи, јер то је у интересу обе земље и оба народа", написао је Вучић.

Захвалио је и на позиву српским привредницима да улажу у Хрватску и оценио да пруга Београд - Загреб "може поново бити оно што је била пре двадесетак година - најважнија саобраћајница у региону".

У Загребу су биле постављене српске заставе дуж трасе којом се кретао председник Србије и испред институција које је посетио.

На Тргу бана Јелачића јутрос је одржан протест против посете председника Србије.

Део града где су Влада и Сабор практично је био потпуно затворен, док на Марковом тргу и околним улицама није било никог изузев новинара и полиције.

Председник ће у уторак посетити Вргинмост и потом говорити на седници Скупштине Српског народног вијећа и Заједничког вијећа општина.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво