Протести у Загребу због посете Вучића, једна особа приведена

Загребачка полиција саопштила је да је једна особа ухапшена на протесту против посете председника Србије Александра Вучића на Тргу бана Јелачића у Загребу због "непримереног транспарента". После протеста на Тргу бана Јелачића стотинак демонстраната "преместило" се на прилаз Марковом тргу, где полиција брани приступ.

С протеста на централном градском тргу окупљени су поручили Вучићу да није добро дошао у Хрватску и повицима "издаја, издаја" исказали незадовољство позивом који му је упућен, као и забраном протеста на Тргу св. Марка.

Неки учесници носили су црне јакне, на којима, на леђима пише "ХОС за дом спремни", а певали су "Хрватска мати, немој туговати...", те парафразирају "Вучићу, је л' ти жао, четри рата си изгубио...".

На Тргу Бана Јелачића била је истакнута и једна застава са усташким натписом "за дом спремни". 

Било је транспарената, попут "Вуковар-Сребреница", и "Вучићу, Глина је у Хравсткој и остаће".

Пар десетина демонстраната окупио се и у центру Загреба, испред седишта Српског народног већа, у Гајевој улици.

Полиција је раније у понедељак известила да је уочи Вучићева доласка, "на основу безбедносне процене везане за спровођења посебних мера сигурности, односно осигурања штићених особа и објеката", привремено ограничила приступ протестаната Маркову тргу.

"С обзиром на то да се ова одлука односи и на учеснике најављеног јавног окупљања за данашњи дан на Марковом тргу желимо јасно разграничити да се не ради о забрани јавног окупљања како је то дефинирано Законом о јавном окупљању", саопштила је загребачка полиција.

Одлука о забрани приступа Маркову тргу донесена је на основу Закона о полицијским пословима и овлашћењима који прописује да се ради осигурања штићених особа може "привремено ограничити приступ или кретање у одређеном простору".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара