Читај ми!

Космет, време за наставак дијалога

Кетрин Ештон поручила да су уочи наставка дијалога са Приштином пред Томиславом Николићем тешке одлуке. Ештонова зна да у мени нема саговорника за односе са Косовом као државом, наводи председник Николић. Право је време за наставак дијалога, поручују из Европског парламента.

Дан после састанка са председником Србије у Њујорку, шефица европске дипломатије Кетрин Ештон поручује да Београд треба храбро да се упусти у дијалог са Приштином и да су пред Томиславом Николићем тешке одлуке. У саопштењу истиче да су кораци ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом од кључног значаја за почетак преговора Србије о придруживању Европској унији.

Датум почетка дијалога још није одређен, али се припреме приводе крају. Рано је за презицирање детаља, али бар око једне ствари постоји консензус у међународној заједници, Београду, па и Приштини. Дијалог треба да почне.

"Право је време за наставак дијалога, одлагање не помаже. Лидерство мора да преузме Брисел, од тога о којим се питањима преговара, затим ко преговара, о томе нисмо још ништа одлучили, чекамо да се Кетрин Ештон, српски и косовски политичари врате из Њујорка и не могу Вам рећи када ће то почети јер то нико не зна", каже Едуард Кукан, шеф делегације Европског парламента за југоисточну Европу.

У Србији се слежу утисци и пажљиво процењују све што се чуло у Њујорку - да ће преговоре на највишем политичком нивоу водити Кетрин Ештон, а да ће интересе Србије највероватније заступати Влада. Председник одбацује идеју да се дијалог заврши потписивањем споразума о добросуседским односима.

Председник Србије Томислав Николић рекао је после састанка са Кетрин Ештон да "она зна да у њему нема доброг саговорника за односе са Косовом као државом".

"Има доброг саговорника за живот на Косову, за мир и безбедност, благостање, за инвестиције, а за то да ми једног дана будемо добри суседи Косову и Метохији ја нисам саговорник за то, мислим да грађани Србије то добро знају", рекао је Николић.

"Ако проценим да се грађани Србије не слажу са овим мојим ставом најлакше је да Србија иде даље својим путем, а да ја схватим да сам нешто погрешио", поручио је председник Србије.

Аналитичари кажу да је и даље много непознаница које би требало да разреши државна платформа за дијалог.

"Да ли је то подела о којој говори Ивица Дачић најгласније, а неки други мање гласно. Или је то замрзнути статус, а странци не желе да чују за то јер их јако нервира, или је то мирење са чињеницом косовске независности. То је оно око чега ми можемо да тражимо консензус наредних недеља за ту платформу", рекао је аналитичар Ђорђе Вукадиновић у емисији Око.

После Њујорка, државни врх чека сумирање порука и захтева, обелодањивање државне платформе и, у свему томе, очекивања Срба са Косова и Метохије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије