Читај ми!

Наставак европских реформи

На крају састанка европских и српских парламентараца, српска влада охрабрена да настави са спровођењем европских реформи. У нацрту заједничке изјаве, парламентарци поздравили опредељеност Београда за наставак дијалога с Приштином и примену досад постигнутих договора.

У Народној Скупштини завршен је Шести интерпарламентарни састанак ЕУ-Србија, на којем је влада Србије охрабрена да настави са спровођењем европских реформи и на којем поновољено да је нормализација односа са Приштином кључни корак за наставак евроинтеграција.

Парламетарци су, у нацрту заједничке изјаве, поздравили формирање нове владе и њену посвећеност наставку процеса евроинтеграција и охрабрили је да усвоји и у потпуности примени европске реформе, посебно у области правосуђа, политике за борбу против корупције, слободе медија, заштите мањина, привреде и унапређења пословне климе.

Они су истакли значај наставка активне и конструктивне улоге Србије у региону, подсећајући да су добросуседски односи и регионална сарадња најважнији за процес проширења ЕУ, и поздравили су опредељеност Београда за наставак дијалога с Приштином и примену досад постигнутих договора.

У заједничкој изјави је истакнуто да нормализација односа с Приштином остаје кључни захтев за следећи корак процеса евроинтеграција - почетак преговора о приступању ЕУ.

Европски и српски посланици су, такође, рекли да се надају да ће у Београду 6. октобра бити одржана Парада поноса, што ће, како су оценили, потврдити посвећеност Србије начелу слободе окупљања и недискриминације, и позвали су владу да спроведе медијску стратегију.

Они су, међутим, показали забринутост због поновљених навода о злоупотребама кривичних одредби о привредним кривичним прекршајима, замрзавању средстава предузећа и приватних средстава, као и због погоршања стања привреде у Србији и високог буџетског дефицита.

У изјави је, такође, изражена нада да ће Европски савет што пре одредити датум отварања преговора о приступању и позвана је Литванија, последња чланица Уније која још није ратификовала ССП, да то што пре учини.

Кукан: Време за деловање, а не одлагање

У расправи о односима Београда и Приштине, председавајући делегације ЕП за југоисточну Европу Едуард Кукан оценио је да су две стране уложиле напоре да се приближе и поручио је да ЕП очекује од српских политичара да покажу вољу за напретком и нормализацијом односа јер, како је упозорио, време је за деловање, а не одлагање.

"Важно је да Србија нађе прагматичан приступ процесу, уместо да успоставља црвене линије", истакао је Кукан и позвао и Београд и Приштину да примене досад постигнуте договоре.

Изасланик ЕП за Србију Јелко Кацин рекао је да је у Њујорку "поново пропуштена сјајна прилика за корак унапред" и оценио да дијалог на највишем нивоу "не би требало да се претвори у разговоре о статусу или подели Косова", која би, како је казао, била "корак уназад".

Посланик у Народној скупштини Дијана Вукомановић напоменула је да се Србија придржава Резолуције 1244 СБ УН, устава и резолуција скупштине и да жели поштовање основних људских права - права на живот, слободу и приватну имовину.

Посланик ДС-а Јелена Триван је приметила да, ако је платформа Србије заснована на Уставу, то значи да подела није опција, а посланик СНС-а Јадранка Јоксимовић је објаснила да је то што је премијер Србије Ивица Дачић поменуо поделу "само почетак јавне дебате" како би се постигао консензус за платформу.

Вукомановићева је упозорила на интензивирање етнички мотивисаног насиља, уништавање културно-историјских споменика српске баштине и немогућност повраћаја узурпиране имовине.

Посланик Нове Србије Дубравка Филиповски је оценила да дијалог оптерећује питање несталих и навела је да од 1999. године ниједан косовски Албанац није одговарао за убиства Срба и других неалбанаца, као и да морају да буду истражени наводи о трговини људским органима

У делу расправе о регионалној сарадњи, посланик ДС-а Гордана Чомић оценила је да се у региону, генерално, постоји проблем који је назвала "постизборном фазом мамурлука" и упозорила је новоизабране власти да свака изговорена реч може да уназади односе са суседима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије