Читај ми!

Шта је флурона и постоји ли опасност од "близаначке епидемије"

Први случај флуроне регистрован је у Израелу, а потом и у Хрватској. Здравствени стручњаци страхују од "близаначке епидемије", односно истовремене епидемије коронавируса и сезонског грипа која би могла додатно да оптерети здравствени систем.

Флурона представља истовремену заразу коронавирусом и сезонским грипом. Назив ове појаве настао је управо комбинацијом речи "корона" и речи "флу", што на енглеском језику значи грип (flu).

Први случај флуроне потврдиле су израелске власти у четвртак. Регистрован је код породиље у болници у израелском граду Петах Тиква.

Директор гинеколошког одељења болнице у Петар Тикви Арнон Вижницер рекао је да је породиља била позитивна на коронавирус и грип чим је примљена у болницу, што је касније потврђено још једним тестирањем на оба вируса.

Заражена жена је била невакцинисана против коронавируса и против грипа, али је имала само благе симптоме и пуштена је из болнице у добром стању.

Ово је први документовани случај истовремене инфекције коронавирусом и вирусом грипа, али здравствени стручњаци верују да је било и других који нису званично потврђени. Извештаја о пацијентима са грипом и ковидом 19 било је у САД већ у пролеће 2020. године.

Страх од "близаначке епидемије" 

Израелско министарство здравља истражује случај и покушава да утврди да ли би комбинација два вируса могла да изазове озбиљније симптоме.

Стручњаци упозоравају да истовремена зараза грипом и неким другим респираторним вирусима свакако слаби тело и имунски систем.

Чак и када се не налазе истовремено у једном телу, појава два вируса у истом периоду може створити озбиљне проблеме здравственим системима који су већ оптерећени. У Израелу је последњих недеља забележен раст броја оболелих од сезонског грипа. Прошле недеље је 1.849 Израелаца са грипом примљено у болнице, укључујући 605 деце и 124 труднице и породиље.

Зато здравствене власти у Израелу страхују од појаве "близаначке епидемије" (twindemic), односно истовремене епидемије коронавируса и сезонског грипа. Страхује се да би велики број случајева грипа и ковида 19 могао да преоптерети болнице, што је прошле године спречено ригорозним епидемијским мерама широм света.

Претпоставља се и да ће истовремено велики број заражених коронавирусом и сезонским грипом довести и до све већег броја случајева флуроне, односно да ће све више људи бити инфицирано комбинацијом оба вируса.

Први случај флуроне регистрован и у Хрватској 

Први случај флуроне детектован је у понедељак и у Хрватској, потврдила је за Хрватску радио-телевизију докторка Јасмина Вранеш из загребачког Завода за јавно здравство.

"Јуче смо код пацијенткиње детектовали оба вируса. Није непознато да је могуће заразити се са више патогена одједном. Кренуће грип, он је обично присутан између Божића и Ускрса. Прошле године га није било, али имали смо случајева преко лета. Морамо видети каква ће бити клиничка слика код особа које имају оба вируса одједном", рекла је докторка Вранеш.

Епидемиолошкиња Хрватског завода за јавно здравље Дијана Мајер истакла је да флурона у Хрватској компликује ситуацију и да се симптоми две инфекције преклапају, па их је тешко разликовати.

"Грип има теже симптоме, брже се јављају. Температура је 39, присутни су болови у мишићима. Код ковида су блажи симптоми и болест постепено напредује. Једна и друга комбинација зависе од појединца, од тога да ли је вакцинисан и од коморбидитета. Није исто хоће ли је добити млађа или старија особа", објаснила је докторка Мајер.

Истакла је да је у сваком случају препоручена вакцинација и против коронавируса и против сезонског грипа.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво