Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 35

Вујовићева и Гујон: Србија на сигурном путу; Ђилас: Имамо решење за највеће проблеме

Тридесет пети дан кампање за парламентарне, покрајинске и локалне изборе у Србији. Странке и коалиције настављају да шаљу поруке бирачима. Почело штампање гласачких листића за изборе за народне посланике.

Вујовићева и Гујон: Србија на сигурном путу; Ђилас: Имамо решење за највеће проблеме Вујовићева и Гујон: Србија на сигурном путу; Ђилас: Имамо решење за највеће проблеме

Вацић: Основаћемо спортско-патриотске клубове где ће се деца обучавати и учити о оружју

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Кад се војска на Косово врати" Миша Вацић каже да ће као градоначелник радити на оснивању спортско-патриотских клубова, који би требало да развијају свест код деце о опасности употребе оружја, саопштила је Српска десница.

 "Уместо да деца по први пут о оружју сазнају из холивудских настраних филмова и видео игрица, Град Београд са мном на челу ће основати спортско-патриотске клубове где би активни официри Војске Србије обучавали и учили децу, развијали свести о оружју, опасностима и одговорностима“, објаснио је Вацић.

Како се наводи, Вацић је рекао да би то за децу била додатна спортска активност, која би допринела развоју физичке културе и спремности тела.

Сматра да би ти "спортско-патритоски клубови" могли да предупреде оружане инциденте и трагедије у школама и местима где се млади окупљају, јер би деца, супротно од онога што им се пласира у филмовима и игрицама, била научена да се оружје користи искључиво за одбрану своје домовине и својих ближњих, али и обучена како да реагују ако се нађу у опасној ситуацији.

Опширније Краће

Именовани чланови одбора за иностранство и заводе за извршење кривичних санкција

Републичка изборна комисија донела је решење о именовању чланова и заменика чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу у иностранству, као и у заводима за извршење кривичних санкција.

Председник РИК-а Владимир Димитријевић навео је да ће се у иностранству гласати на 81 месту у 35 држава, док ће унутар завода бити 29 бирачких места.

РИК је, како је нагласио, био у обавези да до 6. децембар именује чланове бирачких одбора у сталном саставу у иностранству и у заводима.

Чланови РИК-а вечерас су ретроактивно усвојили записнике са седница РИК од 16. до закључно 27, која је одржана 26. новембра.

РИК је између осталог утврдила и накнаду за рад на изборима заказаним за 17. децембра на местима на којима гласају бирачи са АП КиМ, а то право, како је додао Димитријевић, остварују на основу евиденције о присуству на бирачком месту.

Комисија је између осталог утврдила и накнаду за набавку материјала и превоз изборног материјала за управу Града Врања, Рашке, Тутина и Куршумлије.

Чланови РИК-а утврдили су и накнаду и за тренере бирачких одбора.

РИК је раније саопштила да ће се због разлике у временским зонама у Канади, Португалу, САД и у Уједињеном Краљевству гласати дан раније, 16. децембра од 7.00 до 20.00. док ће на свим осталим бирачким местима бити 17. децембра у истом периоду.

Опширније Краће

Представљање странака на РТС: Ми - глас народа, проф. др Бранимир Несторовић

Представљање странака на РТС: СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин

Представљање странака на РТС: Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери

Сутра почиње штампање гласачких листића за изборе за београдске одборнике

Штампање гласачких листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар почиње сутра у 10 часова у штампарији Службеног гласника, саопштио је председник Градске изборне комисије (ГИК) Зоран Лукић.

Лукић је на седници ГИК-а нагласио да ће бити одштампано 1.613.190 гласачких листића, што одговара укупном броју бирача у Београду на дан 1. децембар ове године.

Гласачки листићи за гласање на изборима штампаће се на А4 формату, на папиру беле боје, заштићеним воденим жигом по целој површини.

Лукић је на седници ГИК рекао да су сви чланови тог тела, посматрачи и медији позвани да присуствују почетку штампања листића у штампарији Службеног гласника, на Лазаревачком друму 13-15.

ГИК је претходно донела Одлуку о објављивању укупног броја бирача у Београду, Одлуку о облику и броју гласачких листића који се штампају за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда, као и Одлуку о садржају и изгледу гласачког листића за гласање на изборима за одборнике Скупштине града Београда расписаним за 17. децембар, навео је градски Секретаријат за информисање.

Опширније Краће

Жигманов за РТС: Желимо да хрватска мањина учествује у доношењу одлука, то је свима од користи

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, један од носилаца парламентарне листе под редним бројем 8, каже да су хрватску и бошњачку мањину спојили изазови са којима се суочавају припадници мањинских заједница у Србији.

Међу њима су, како каже, партиципација у политичком животу, учествовање у раду институција и доношењу одлука, као и допринос демократским процесима.

Наводи да му је амбиција да ДСХ осигура своју заступљеност у парламенту. Напомиње да на парламентарној листи бошњачка мањина заузима већину места, а да је супротна ситуација на листи за парламентарне изборе.

“Имамо исте вредности, имамо исте циљеве“, рекао је Жигманов у предизборном програму емисије Око.

Додао је да су спремни да након избора разговарају са свима, па и са СНС, чији су коалициони партнери били и до сада.

“Ми смо баштинили позитивна искуства својим судјеловањем у овом једногодишњем мандату, имамо бројне позитивне помаке када је у питању рјешавање интереса и потреба припадника хрватске заједнице. То смо доживјели као неку врсту признања за наш досадашњи политички рад“, наводи Жигманов.

Напомиње да учешће представника националних мањина у извршној власти има позитиван утицај не само на ту заједницу, већ и на добар однос међу грађанима Србије, као и са суседним земљама. Као пример, навео је однос са Хрватском са којом је поново покренут дијалог и отпочет рад на решавању отворених питања.

На питање да ли мисли да српско-хрватске односе највише унапређују певачи који пуне арене, Жигманов каже да и то доприноси, као и спорт.

Жигманов је критиковао коришћење погрдних речи, као и инкриминишућих садржаја из приватног живота у кампањи, али и сарадњу са осуђенима за ратне злочине.

“Ја сам представник заједнице која и данас име Војислава Шешеља спомиње тихо и која долази на гробове оних који су због те политике убијени“, каже Жигманов истичући да је реч о моралном ставу и забринутости хрватске националне мањине.

Коментаришући то што је негирао идентите Буњеваца, Жигманов је рекао да више од четири петине Буњеваца себе сматра Хрватима и да држава не би требало да се меша у идентитетске спорове.

Опширније Краће

Ђилас за РТС: Главни проблеми су пораст насиља, корупција, раст цена за које имамо решења

Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, трећи на листи "Србија против насиља" рекао је у емисији "Око“ да је најважније да се промени власт.

Према његовим речима, главни проблеми у држави су пораст насиља, криминал, корупција, раст цена. "Решићемо сваки од тих проблема. Крените од моје имовине", навео је Ђилас уз напомену да је против њега било 129 пресуда код којих је "доказао да лажу".

Како каже, тужилаштво мора да буде без утицаја политике. "Да уведемо закон о сепцијалном тужиоцу против корупције политичара као у Румунији и закон о пореклу имовине - спорведемо за шест месеци и имате земљу која сасвим другачије функционише", истакао је Ђилас.

"Раст цена хране је огроман, највећи после Турске и Мађарске. Морамо да зауставимо штампање пара, да подржимо домаћу привреду, доношење закона да здравство буде по црногорском и донекле британском моделу", подвукао је Ђилас.

Ауто-путеви морају да се граде уз уз тендере и процедуре, рекао је Ђилас и додао да је код Моравског коридора "тендер био фингиран" и да ту види "огормну корупцију".

"Презадужена смо земља, дајемо страним инвеститирима субвенције", каже он и додаје да би субвенције дао само оним компанијама које донесу нову технологију.

Говорећи о изборима, каже да избори нису ни фер ни поштени, али ако изађе 5 одсто више људи у односу на претходне "ови неће бити на власти".

Сматра да француско-немачки споразум мора да прође кроз парламент и да се Уставни суд изјасни о томе.

Парламент ће се о томе изјашњавати. "Не знамо тачно шта пише у њему, само из медија, никад не бисмо прихватили независност КиМ", подвукао је Ђилас.

Српско становништво живи у Европи, у гету који је срамотан, каже Ђилас и предлаже да север Косова постане бесцаринска зона, да се уложи и универзитет у Косовској Митровици.

"Да људи остану тамо, али ти људи су под терором Куртија, али и под притиском Српске листе, то је поента", навео је Ђилас.

За Жељка Митровића и Драгана Ј. Вучићевића Ђилас каже да су одговорни за "страшно насиље које постоји у земљи својим медијима и да ће за то сносити одговорност, као и остали који су томе допринели“.

Опширније Краће

"Заједно за будућност и развој": Борићемо се за све пољопривреднике

Листа “Заједно за будућност и развој“ у предизборној кампањи акценат је ставила на пољопривреду.

“На састанку код министарке пољопривреде Јелене Танасковић успели смо да повећамо субвенције у овчарству са 7.000 на 10.000 и и даље ћемо се борити за све пољоприрведнике, како у Србији, тако и у Санџаку. Није немогуће“, рекао је Фадил Никшић са листе “ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТИ И РАЗВОЈ-КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ”.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Нема успешне државе без јаке домаће привреде

Нема успешне државе и народа без јаке домаће привреде, поручује Национално окупљање.

“Са овако подивљалим ценама намирница, закупнина станова, са неколико повећања цене струје и гасе, ми данас живимо на ивици егзистенције. Нама је пала куповна моћ, наше породице живе све теже. Деведесетитри посто ваших пара дали су страним компанијама, а само 6,5 домаћој привреди. Па, чија је ово држава“, упитао је Бошко Обрадовић, лидер покрета Двери.

Опширније Краће

“Србија на западу - да се струка пита“: Борићемо се за останак младих у земљи

За останак младих у земљи бориће се листа “Србија на западу - да се струка пита“.

“Да вам деца и унуци студирају у својој земљи. Немојте дозволити да се морате раздвајати, као што сам ја била раздвојена од својих родитеља четири године. Боли родитељска суза. Омогућите својој деци и унуцима да студирају у својој земљи, да после студија не одлазе већ остају овде и граде бољу будућност. Помозите свима нама који смо се вратили да заједно учинимо ову земљу бољом за све нас“, поручила је Ивана Вијатовић са листе “СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА”.

Опширније Краће

Руска странка: Укинућемо коцкарнице

Руска странка залаже се за укидање коцкарница и казина.

“На примеру Руске Федерације видимо да су се они успешно изборили са коцкарницама и са зависношћу од коцке. Сви знамо колико људи годишње почини самоубиство, колико је породица завијено у црно, управо због оваквих места“, каже Марко Петровић са листе “Руска страна – Слободан Николић“.

Додаје да ће се Руска странка уласком у парламент залагати за укидање свих коцкарница и свих места где неко може постати завистан од коцке.

Опширније Краће

Несторовић: Поред "пријатеља" са Запада, непријатељи нам нису потребни

Однос Запада према Србији коментарише проф. др Бранимир Несторовић, носилац листе “Ми – Глас из Народа“.

“То је таква група људи, они сматрају да нису обавезни, то је та америчка екслузивност… Како они кажу - изузетно. Они не морају да поштују договоре, ми морамо. Они се не крију да су нам непријатељи и не видим то као ‘наши пријатељи‘, као што кажу ови наши министри. Оно кад кажу ‘наши пријатељи са Запада‘. Изем ти такве пријатеље, поред таквих пријатеља непријатељи нам нису потребни“, рекао је проф. др Бранимир Несторовић.

Опширније Краће

Угљанин: Гласови треба да остану у Санџаку

СДА Санџака обећава побољшање животног стандарда Бошњака. Кључ је, истичу, да се објасни грађанима Санџака шта значи ако гласови остану у Санџаку.

“Закон о политичким странкама, овај закон је омогућио свима нама да сву своју политичку моћ остварену на изборима користимо са много повољности у интересу свога народа. А ове странке које склапају коалицију са Вучићем, са Дачићем, било предизборну или постизборну, или стављају своје кандидате на листу, они су преваранти“, каже Сулејман Угљанин са листе “СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН".

Опширније Краће

Јеремић: Субвенције морају ићи домаћој привреди и пољопривредницима

Народна странка најављује субвенције домаћој привреди.

“Потребно је под хитно зауставити неразумне субвенције страним предузећима. Плаћају се абнормалне цифре за једно радно место, а да се производе шампони, сапуни, чоколаде. Те субвенције морају да стану. Тај новац мора ићи домаћој привреди и пољопривреди“, рекао је Вук Јеремић са листе “НАРОДНА СТРАНКА -СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ".

Опширније Краће

Шешељ: Узрок сваке несреће српског народа је у европски оријентисаној политици

Српска радикална странка предлаже заокрет у спољној политици.

“Ми сматрамо да је у последње 23 године наша земља имала изузетно негативна искуства са путем Србије у ЕУ и да свака несрећа која се нашем народу десила управо долази због такве политике“, рекао је Александар Шешељ са листе “ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ-СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА”.

Опширније Краће

Борко Стефановић: Пензионерима ћемо вратити отето

Парламентарна листа “Србија против насиља“ се, током предизборне кампање, обратила најстаријим суграђанима.

“Наши пензионери нека знају - то што су вам отели пензије и то што су вам рекли да вам никада неће отети пензије, знајте, после 17. децембра и победе Србије, победе нашег јединства, све пензије ће вам бити враћене“, поручио је Борко Стефановић са листе “СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА-МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ-МАРИНИКА ТЕПИЋ".

Опширније Краће

СВМ: Оснажити партнерство са Орбановом странком

У фокусу Савеза војвођанских Мађара је сарадња са матицом и очување идентитета.

“Да се оснажи партнерство и савезништво између Фидеса, партије премијера Виктора Орбана и Савеза војвођанских Мађара с једне стране, а с друге стране - да Мађари буду јединствени на изборима 17. децембра, да подрже СВМ у интересу тога да можемо да наставимо овај рад који је иза нас, у интересу очувања нашег идентитета“, рекао је Балинт Пастор из СВМ.

Опширније Краће

Ана Пејић: Решавање беби афере кључ моралног препорода

Коалиција “Добро јутро Србијо“ данас се, у склопу изборне кампање, фокусирала на проблем несталих беба.

“Мислим да је беби афера кључ моралног препорода овог друштва. Ако ја после толико година не могу да знам где је моје дете, за мене је ово чиста бандитска организација. Кад ја кажем решавање беби афера, то не значи само ми можемо ноћас сазнати где су наша деца. То значи да смо решили правосуђе, здравство, локалну самоуправу, полицију и све друге институције“, каже Ана Пејић из Покрета “Отете бебе“.

Опширније Краће

Штимац: НАДА ће се борити да све школе у Београду добију салу за физичко

Српска коалиција НАДА, коју чине Нови ДСС и ПОКС, представила је план да свака школа у наредном периоду добије фискултурну салу.

У Београду 40 школа нема салу за физичко, што је свака 7. школа, наводи ова коалиција.

“Коалиција НАДА ће се дефинитивно борити да кроз један програм од 5, 6 година озбиљног рада донесе те ствари, да свака школа има фискултурну салу“, изјавио је некадашњи репрезентативац Србије у кошарци Владимир Штимац испред коалиције НАДА за Београд.

Опширније Краће

Дачић: Наставићемо независну и успешну политику у интересу народа

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић данас је са кандидатима са листе "Ивица Дачић-Премијер Србије" посетиo Крагујевац, саопштио је СПС.

"ДОС је највеће зло у новијој историји српског народа и Србије, у чије време су распродате и опљачкане фабрике и радници остављени на улици", рекао је Дачић и додао да је срушена Државна заједница Србије и Црне Горе, као и једнострано проглашена независност Косова и Метохије. 

Председник СПС истакао је и да садашња опозиција представља "остатак и фронцле некадашњег ДОС-а", уз, како наводи, “већ виђену превару да бирачи који воле Србију гласају за наводно патриотску десницу, која ће се касније удружити са онима који имају антисрпску политику“.

У свом обраћању Ивица Дачић је подсетио грађане да су предстојећи избори 17. децембра уствари наставак избора од 24. септембра 2000. године, и на којима опет на другој страни имамо ДОС, и нагласио да "треба завршити са њима на изборима".

Социјалистичка партија Србије очекује да ће својим искуством и идејама, али и резултатима на изборима, показати да је важан и одговоран носилац политичког живота Србије и да ће заједно са Српском напредном странком наставити вођење независне и успешне политике у интересу свих грађана и српског народа у целини.

Опширније Краће

Историчар Немања Девић подржао коалицију НАДА

Српску коалицију НАДА коју чине Нови ДСС и Покс на трибини у Крагујевцу подржао је историчар Немања Девић и позвао и друге грађане који негују исте вредности да подрже ову коалицију.

"Нисам члан ниједне странке, али јесам пријатељ ПОКС и Новог ДСС. Управо зато сам са вама, са људима којима значе појмови попут образа и образовања, јунаштва, историје, идентитета, истине, правде и којима ти појмови не бледе", рекао је Девић.

Он је позвао и друге грађане који негују исте вредности да подрже ову коалицију. 

Опширније Краће

Вујовићева и Гујон са младима: Србија на сигурном путу

Потпредседница Главног одбора СНС Ирена Вујовић и кандидат на листи "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане" Арно Гујон разговарали су са омладином и поручили да је Србија данас на сигурном путу и да брзом пругом иде у будућност.

Вујовић је захвалила младима на подршци и разумевању које су имали у претходним годинама и што су били ослонац.

"Хвала вам што сте нам били ослонац да заједно јачамо Србију. Морамо још да радимо, а да бисмо успели да постигнемо још резулата за Србију и све њене грађане. Зато је важно да пружимо подршку листи 'АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ - Србија не сме да стане'", навела је Вујовићева.

Гујон је рекао да су резултати остварени захваљујући свим грађанима Србије, али да ту не смемо да станемо.

"Плате и пензије су, из године у годину, све веће, 550 хиљада нових радних места, стотине нових фабрика, стотине километара нових ауто-путева, путева, пруга, нове болнице, домови здравља и клинички центри. Сви ти резулати постигнути су захваљујући подршци грађана Србије. Ту не смемо да станемо, него морамо још сигурнијим кораком у будућност", сматра Гујон.

Опширније Краће

Ковачевић: Позивам Шапића и друге кандидате за градоначелника Београда на дуел

Нека кандидати за градоначелника Београда покажу радну, а не партијску књижицу, поручио је данас Владимир Ковачевић, кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Србија на Западу – Да се струка пита“.

"Овим pутем, од свих кандидата за градоначелника Београда, тражим да изађу са конкретним мерама и потезима које ће повући у свом потенцијалном мандату, а не да се крију иза великих прича и митова који не дотичу животе Београђана“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић истиче да Избори 17. децембра нису избори за „златну лопту“ или избори у звање професора или декана, већ бирање човека и тима људи који Београду треба да донесу визију о развитку главног града, а не да се на теми Косова и француско-немачког плана бира први човек престонице.

Опширније Краће

Штампање гласачких листића за изборе за народне посланике Народне скупштине, расписане за 17. децембар, после 9 сати почело je у штампарији ЈП "Служени гласник", јавља репортерка РТС-а. 

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боја светла кајсија, док ће контролни листићи бити плаве боје.

Опширније Краће

Обрадовић: Цена станова у Београду неиздрживо висока

Владимир Обрадовић, кандидат за градоначелника коалиције "Србија против насиља" каже да је цена станова у Београду је постала неиздрживо висока и зато је неопходно да Београд хитно уведе политику приуштивог становања.

"За то је потребно да град сваке године сагради најмање 2.000 станова које би по условима повољнијим него на тржишту давао грађанима у закуп", истакао је проф. др Владимир Обрадовић. 

"Сведоци смо огромне стамбене кризе коју нова градска власт неће игнорисати. У односу на зараде, Београд је други најскупљи град за становање у Европи - да би просечна породица купила стан у Београду, потребно је да најмање двадесет година сваког месеца одваја целу плату. Београд треба да преузме најуспешнији светски модел приуштивог становања, модел града Беча, који сваке године у сарадњи са приватним градитељима сагради око 5.000 станова", истиче Обрадовић.

Према његовим речима, од 17.12. ће о овим питањима одлучивати тим људи који познају проблеме овог града и знају како да их реше.

 

Опширније Краће

Републичка изборна комисија је усвојила одлуку којом је утврдила да ће укупан број бирача на предстојећим изборима бити 6.500.165, а претходно је  утврдила збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ – СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ – МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

9. СДА САНЏАКА – ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

10. ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

11. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

12. ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) – БОРИС ТАДИЋ (СДС) – АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

13. ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

14. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

15. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – ДА СЕ СТРУКА ПИТА

16. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

17. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

18. АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE – LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина..

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО СРБИЈО

13. ВОЈВОЂАНИ – Лига социјалдемократа Војводине – ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић.

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Београд не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ, ТОМА ФИЛА – ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА

3. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – ДОБРИЦА ВЕСЕЛИНОВИЋ – проф. др ВЛАДИМИР ОБРАДОВИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНA

4. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ – БОШКО ОБРАДОВИЋ – НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ – ДРЖАВОТВОРНА СНАГА – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА БЕОГРАД – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нoви ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

7. НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

8. ДА СЕ ВОЈСКА НА КОСОВО ВРАТИ – МИША ВАЦИЋ

9. Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – ДОБРО ЈУТРО БЕОГРАДЕ

10. УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – ПРОМЕНА ЈЕ ПОБЕДА – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA

11. СРБИЈА НА ЗАПАДУ – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – ДА СЕ СТРУКА ПИТА – Владимир Ковачевић

12. Група Грађана ЋАЛЕ, ОВО ЈЕ ЗА ТЕБЕ

13. МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић

14. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

среда, 21. фебруар 2024.
7° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво