Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 31

Вучић на конвенцији у Београду: Водимо самосталну политику; Тепић у Крушевцу: Боримо се за нормалан живот

Тридесет први дан кампање за парламентарне и локалне изборе у Србији. Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места. Утврђена збирна изборна листа за избор посланика у Скупштину АП Војводине.

Вучић на конвенцији у Београду: Србија једна од ретких самосталних и слободарских земаља у Европи

Председник Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић поручио је вечерас на предизборном скупу у Београду да та странка има чиме да се похвали, али да мора више бриге да се покаже према оним људима на које се ретко обраћа пажња, да се више брине о обичном човеку, према онима којима је подршка потребна, да се свако саслуша.

Поручио је да је једна од првих ствари на коју је поносан то што је Србија једна од ретких земаља у Европи која води самосталну, независну и слободарску политику. 

На предизборном скупу листе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" у Штарк арени, Вучић је рекао да грађани Србије сами доносе одлуке шта ће Србија да чини. 

Вучић је рекао да су се неки питали зашто је Томислав Николић ту, додајући да Николић никада нигде није ни одлазио. 

"Увек је био ту, увек је био са нама и увек ће бити. Kао што ћу и ја, и када нисам председник ни странке, и када не будем председник Србије, увек бити заједно са вама. Не заборавите да ми ово данас имамо прилику да радимо, да мењамо лице Србије, захваљујући историјској победи Томислава Николића. Тада су кренуле промене. Тада смо кренули да мењамо лице Србије, да враћамо наду и осмех Србији", истакао је Вучић.

Томислав Николић рекао је да су тешки дани пред Србијом, одлучујући дани који траже одлучне људе и да је све осим победе СНС-а коцкање са судбином Србије. 

"Време је да се свако отворено изјасни, да се сврста и јасно каже у кога има поверење и зашто и да каже шта жели од оних који воде државу", рекао је Николић.

Председник СНС и први на листи "Александар Вучић – Србија не сме да стане" Милош Вучевић рекао је да је та листа најснажнији мотор напретка Србије, најснажнија брана пропадања Србије, да се Србија не врати у период до 2012. у године пораза и безнађа.    

"Пред Србијом су важни и судбоносни избори, али и једноставни, јер је пред грађанима лак и једноставан избор - са једне стране су они који су упропастили земљу, а са друге стране је листа која нуди одговор на све то, која је мотор и покретач напретка Србије листа 'Александар Вучић Србија не сме да стане'", поручио је Вучевић.

Фото: Танјуг / Владимир Шпорчић
Опширније Краће

Мариника Тепић у Крушевцу: Боримо се за нормалан живот у Србији

Мариника Тепић, једна од носилаца листе "Србија против насиља", на конвенцији у Крушевцу је рекла да се осам организација "ујединило ка циљу који је јачи и важнији од свих нас – у борби против насиља".

"Али не наседајте на насиље које покушавају у овој последњој изведби у ове последње две недеље да спроведу, а то је да вас уплаше причама о плаћању гласова, о плаћању дневница. То служи томе да би после одговарали за то, али служи и томе да вас уплаши да бисмо рекли 'не можемо им ништа, они су све платили, купили гласове и не вреди да излазимо на изборе'. Вреди! Вреди јер оне слике које сте гледали са протеста показале су да нас је више! Нас је више", поручила је Тепићева.

Истакла је да се боре за нормалан живот у Србији.

"Не тражимо ништа више од тога. Заслужујемо да живимо нормално. Шта је за нас нормално? Да не страхујемо када нам деца изађу на улицу или када крену у школу, да не страхујемо да нећемо моћи да преживимо од месеца до месеца, да нећемо моћи да се суочимо са неправдом тражећи правду и на суду, па над вам неки корумпирани тужилац или судија суди по закону партије, а не по слову закона. Kада се служба за запошљавање пресели у СНС, па мора чланском картом да се заслужи радно место за које сте се школовали", навела је Тепићева.

Фото: ССП
Опширније Краће

Вацић: Обучавати и запошљавати наше Роме, а не стране раднике

Кандидат за градоначелника Београда и носилац листе "Кад се војска на Косово врати" Миша Вацић каже да је проблем 165 нехигјенских ромских насеља у Београду лако решив. Он подсећа да се Београд суочава са недостатком радне снаге и да би радно способне Роме који живе у тим нехигјенским насељима требало оспособити да умеју да раде послове који се траже на тржишту рада.
 
"Град мора да их попише и да им помогне да добију документа како би могли да се запосле. Град би им организовао едукације за потребна занимања. Уместо да увозимо раднике са Шри Ланке на та радна места можемо да запослимо наше Роме", каже Вацић.

Он објашњава да би уместо 30.000 социјалних случајева који живе у нехигјенским насељима град добио до 10.000 нових радника који би били способни да се брину о својој деци и старима, као и да би побољшање економског стандарда довело до тога да они сами напуштају нехигјенска насеља и да налазе боља места за живот. Вацић додаје да би у насељима где се налазе куће од чврстих материјала требало учинити све да се инфраструктура подигне на виши ниво и да она постану хигјенска насеља.
Опширније Краће

Шапић: Следеће године почиње изградња моста између Аде Циганлије и Новог Београда

Александар Шапић, кандидат за градоначелника листе “Александар Вучић – Београд не сме да стане” изјавио је да ће пешачко-бициклистички мост повезати Нови Београд чија би изградња, од Блока 70, са Адом Циганлијом као и да ће заједно са зоолошким вртом ова природна средина бити прави бисер града.

Шапић је нагласио да је тема пешачко-бициклистичког моста годинама уназад била актуелна и никада се није урадило више од речи или мање-више идеје.

Опширније Краће

Жребом, који је одржан у Галерији Радио-телевизије Србије, утврђен је редослед представљања изборних програма и изборних активности подносилаца изборних листа и кандидата са изборних листа које је прогласила Републичка изборна комисија, на програмима РТС-а и то Првом програму Радио Београда и Другом програму Телевизије Србије.

РИК данас мора да утврди Јединствени бирачки списак

Републичка изборна комисија (РИК) мора данас да достави решења о закључењу Јединственог бирачког списка, након чега се он објављује у "Службеном гласнику", а оверени изводи из бирачког списка РИК-у се достављају до 3. децембра у поноћ.

Према Роковнику за вршење изборних радњи, у поступку избора за народне посланике Републичке изборне комисије, захтев за упис у бирачки списак, односно промену у бирачком списку Министарству државне управе и локалне самоуправе може се поднети од 2. до 13. децембра у поноћ, а Министарство измене мора послати РИК-у до 14. децембра у поноћ.

Одлука о утврђивању броја гласачких листића који се штампа мора бити донета 24 сата од доношења одлуке о објављивању укупног броја бирача.

Опширније Краће

НАДА: Неопходне су промене у Србији да би грађани живели боље

Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС позива грађане да гласају против актуелне власти.

"Промена власти је нормална ствар у свакој демократској земљи, а кад је неко врши 12 година, онда је промена власти не само нормална, него је чак и здрава. Њих је власт и моћ порпуно опила. Они су себе поистоветили са државом. Промена власти је неопходна и кад узмемо у обзир њихове резултате", изјавио је председник Нове ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

"Грађани виде свој новчаник, виде колико су цене порасле у односу на плате, не верују више лажима и статистици коју сервира власт да се живи боље и зато ће гласати за промене", изјавио је председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.

Опширније Краће

Одржана 20. седница Градске изборне комисије

Градска изборна комисија је на данашњој седници усвојила Одлуку о објављивању укупног броја бирача у граду Београду. То је саопштио градски Секретаријат за информисање.

Опширније Краће

Владимир Обрадовић: "Србија против насиља" има стамбену политику за Београд

"Листа Србија против насиља гарантује да ће се спровести озбиљну стамбену политику Београда која ће обезбедити младима да плаћају повлашћене ренте за станове и тако их заштитити од нереалних скокова кирија за станове због који су многи били очајни пре неколико месеци", изјавио је кандидат за градоначелника Београда са листе "Србија против насиља" проф. др Владимир Обрадовић. 

Додао је да њихов план гарантује место у вртићу за свако дете, мањи број ђака у одељењу, здрав оброк за сваког ђака, уређена игралишта, стипендије за најбоље студенте, специјализације за оне који желе да се усавршавају, посао без обавезе чланства у владајућим странкама.

Наводи да ће град обезбедити подршку младим предузетницима и Београд претворити у старт уп инкубатор и акцелератор.

"На изборима 17. децембра млади бирају између њихове жеље да наставе да владају и сопствене будућности и ја сам сигуран да ће изабрати "Србију без насиља", закључује Обрадовић.

Опширније Краће

Драган Марковић: Коалиција СПС-ЈС-ЗС ће се борити за сваког, посебно за младе

На предизборној трибини листе "Ивица Дачић-Премијер Србије", коалиције СПС-ЈС-ЗС, у околини Јагодине, лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма поручио је да ће се ова коалиција борити за будућност сваког човека у Србији, а посебно младих.

"Позивам Вас да изађете на изборе и поносно заокружите нашу победничку коалицију СПС-ЈС-ЗС, јер сте ви највећа снага Србије", поручио је Марковић.

Поред ванредних парламентарних и покрајинских избора, 17. децембра биће одржани и локални избори у 65 градова и општина.

Опширније Краће

Јеремић за "Комсомолскају правду": Француско-немачки споразум највећа опасност по стабилност Балкана

Носилац листе "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи“ Вук Јеремић изјавио је за тиражни московски дневник Комсомолскаја правда да је ултиматум постављен Србији, оличен у Француско-немачком плану за независност Косова и Метохије, највећа стратешка опасност по стабилност Балкана, која би могла да у будућности доведе до нових конфликата у региону.

"Народна странка се залаже за недвосмислено и одлучно одбацивање ’француско-немачког’ плана уз чврст став да је КиМ саставни део Србије у складу са Уставом и Резолуцијом 1244 СБ УН“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је истакао да су Срби на КиМ најугроженија етничка група у Европи западно од украјинског фронта и то због екстремистичке политике такозваног премијера "Косова“ Аљбина Куртија, кога "НАТО не може да обузда“.

Комсомолскаја правда је навела да је Јеремић, после смрти Хенрија Кисинџера, међу ретким стручњацима за међународне односе који на одговарајући начин процењују стварност, и подсетила да је Јеремић био министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН.

Опширније Краће

Бошко Обрадовић: Национално окупљање гарантује да неће бити увођења санкција Русији

Председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић, поручио је из Скопља, са маргина заседања ОЕБС-а, да су он и председник Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски имали одличан, дуг и срдачан разговор са Маријом Захаровом, високом представницом Министарства спољних послова Русије и великим пријатељем српског народа.

"Разговарали смо о стању на Косову и Метохији, о савременим светским приликама и посебно истакли да Национално окупљање, односно коалиција Двери и Заветника, гарантује да будућа Влада Републике Србије неће уводити санкције Русији, нити ће Србија ићи путем чланства у НАТО“, истакао је Обрадовић.

Председник Двери је изразио захвалност Русији за подршку у Савету безбедности УН да Косово и Метохија остану у саставу Србије.


Фото Двери
Опширније Краће

СРС: Отаџбина Србија, мајка Русија

Александар Шешељ, кандидат за народног посланика на листи "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изјавио је у Чачку да Србија треба да уђе и у политички, и у економски, и у војни савез са Русијом, да осигурамо и своју земљу и своје небо.

"На нашем плакату стоји наша порука у овој кампањи: „Отаџбина Србија, мајка Русија". То је нешто што грађанима Србије и Србима не треба да се објашњава, сви Срби то осећају у свом срцу. И нама је место, браћо и сестре, у савезу са нашим пријатељима, са онима који нас никада нису бомбардовали, који нас никад нису понижавали, који нам не траже да се одрекнемо дела своје територије, који не кажу да смо геноцидни, који не кажу да смо заслужили бомбардовање, растакање наше земље, окупацију наше територије. Треба да уђемо и у политички, и у економски, и у војни савез са Русијом, да осигурамо и своју земљу и своје небо", рекао је Шешељ.

Фото СРС
Опширније Краће

Покрајинска изборна комисија (ПИК) донела је на 16. седници Одлуку о утврђивању Збирне изборне листе за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине, на изборима расписаним за 17. децембар 2023. године.

На Збирној листи се налази 13 изборних листа.

Комисија је донела Одлуку о облику и изгледу гласачког листића и контролног листа за проверу исправности гласачке кутије за  спровођење избора за посланике у Скупштину Аутономне покрајине Војводине.

Опширније Краће

Жребом се данас утврђује редослед представљања кандидата на РТС-у

У 15 часова у згради РТС-а биће жребом утврђен редослед представљања на нашим телевизијским и радио програмима странака чије су листе проглашене за парламентарне изборе 17. децембра.

Републичка изборна комисија утврдила је збирну изборну листу кандидата за учешће на парламентарним изборима 17. децембра на којој је 18 листа са укупно 2.817 кандидата предложених за 250 посланичких места.

За учешће на парламентарним изборима РИК је прогласио листе:

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА НЕ СМЕ ДА СТАНЕ

ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ – СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - СРПСКА СТРАНКА ЗАВЕТНИЦИ - СРПСКИ ПОКРЕТ ДВЕРИ

ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА ЗА СРБИЈУ – СРПСКА КОАЛИЦИЈА НАДА – НOВИ ДСС – ПОКС – ВОЈИСЛАВ МИХАИЛОВИЋ

VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – ELNÖKÜNKÉRT, KÖZÖSSÉGÜNKÉRT, A JÖVŐÉRT!/САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – ЗА НАШЕГ ПРЕДСЕДНИКА, ЗА НАШУ ЗАЈЕДНИЦУ, ЗА БУДУЋНОСТ!

СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА – МИРОСЛАВ МИКИ АЛЕКСИЋ - МАРИНИКА ТЕПИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

USAME ZUKORLIĆ – UJEDINJENI ZA PRAVDU – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA, TOMISLAV ŽIGMANOV - DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI / УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА, ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ - ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ

СДА САНЏАКА - ДР СУЛЕЈМАН УГЉАНИН/SDA SANDŽAKA – DR. SULEJMAN UGLJANIN

ЗАЈЕДНО ЗА БУДУЋНОСТ И РАЗВОЈ – КОАЛИЦИЈА ЗА МИР И ТОЛЕРАНЦИЈУ

НАРОДНА СТРАНКА – СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, ДР САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, ВЛАДИМИР ГАЈИЋ, МАРИНА ЛИПОВАЦ ТАНАСКОВИЋ

ДОБРО ЈУТРО, СРБИЈО – САША РАДУЛОВИЋ (ДЈБ) - БОРИС ТАДИЋ (СДС) - АНА ПЕЈИЋ (ОТЕТЕ БЕБЕ)

ПОЛИТИЧКА БОРБА АЛБАНАЦА СЕ НАСТАВЉА – ШАИП КАМБЕРИ /BETEJA POLITIKE E SHQIPTARËVE VAZHDON – SHAIP KAMBERI

ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ – МИ – ГЛАС ИЗ НАРОДА, ПРОФ. ДР БРАНИМИР НЕСТОРОВИЋ

СРБИЈА НА ЗАПАДУ - ДА СЕ СТРУКА ПИТА

РУСКА СТРАНКА – СЛОБОДАН НИКОЛИЋ

ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – МОРА ДРУГАЧИЈЕ

АЛБАНСКА ДЕМОКРАТСКА АЛТЕРНАТИВА – УЈЕДИЊЕНА ДОЛИНА ALTERNATIVA DEMOKRATIKE SHQIPTARE-LUGINA E BASHKUAR

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и покрајински и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су 16. новембра. Покрајинска изборна комисија је утврдила збирну изборну листу за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине:

1. АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Војводина не сме да стане

2. ИВИЦА ДАЧИЋ – ПРЕМИЈЕР СРБИЈЕ

3. ДР ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ - СРПСКА РАДИКАЛНА СТРАНКА

4. Руска странка  ̶  Срби и Руси браћа заувек!

5. ДР МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ – НАДА за СРБИЈУ – НАДА за ВОЈВОДИНУ –  Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић

6. VАJDASÁGI MAGYAR SZÖVETSÉG – Elnökünkért, közösségünkért, a jövőért! – САВЕЗ ВОЈВОЂАНСКИХ МАЂАРА – За  нашег Председника, за нашу заједницу, за будућност!

7. СРБИЈА ПРОТИВ НАСИЉА - МАРИНИКА ТЕПИЋ – МИХАИЛО БРКИЋ (СТРАНКА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ, НАРОДНИ ПОКРЕТ СРБИЈЕ, ЗЕЛЕНО-ЛЕВИ ФРОНТ, НЕ ДАВИМО БЕОГРАД, ЕКОЛОШКИ УСТАНАК – ЋУТА, ДЕМОКРАТСКА СТРАНКА, ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА, СРБИЈА ЦЕНТАР, ЗАЈЕДНО, ПОКРЕТ ЗА ПРЕОКРЕТ, УДРУЖЕНИ СИНДИКАТИ СРБИЈЕ „СЛОГА“, НОВО ЛИЦЕ СРБИЈЕ)

8. TOMISLAV ŽIGMANOV – UJEDINJENI ZA PRAVDU – DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA U VOJVODINI, USAME ZUKORLIĆ– STRANKA PRAVDE I POMIRENJA – BOŠNJACI SANDŽAKA / ТОМИСЛАВ ЖИГМАНОВ – УЈЕДИЊЕНИ ЗА ПРАВДУ – ДЕМОКРАТСКИ САВЕЗ ХРВАТА У ВОЈВОДИНИ, УСАМЕ ЗУКОРЛИЋ – СТРАНКА ПРАВДЕ И ПОМИРЕЊА – БОШЊАЦИ САНЏАКА

9. ЧЕДОМИР ЈОВАНОВИЋ – ВОЈВОДИНА МОРА ДРУГАЧИЈЕ

10. НАРОДНА СТРАНКА - СИГУРАН ИЗБОР. ОЗБИЉНИ ЉУДИ – ВУК ЈЕРЕМИЋ, СИНИША КОВАЧЕВИЋ, Др САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ

11. МИЛИЦА ЂУРЂЕВИЋ СТАМЕНКОВСКИ - БОШКО ОБРАДОВИЋ - НАЦИОНАЛНО ОКУПЉАЊЕ - ДРЖАВОТВОРНА СНАГА - Српска странка Заветници - Српски покрет Двери

12. Саша Радуловић (Доста је било - ДЈБ) - Борис Тадић ( Социјалдемократска странка-СДС) - Ана Пејић (Отете бебе) - Добро јутро Србијо

13. ВОЈВОЂАНИ - Лига социјалдемократа Војводине - ВОЈВОЂАНИ, Демократска заједница војвођанских Мађара, Заједно за Војводину – Бојан Костреш

Локални избори биће одржани у Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

ГИК је у наставку 19. седнице усвојио Решење о именовању члана и заменика члана Градске изборне комисије у проширеном саставу испред проглашене изборне листе број 13. "МИ - ГЛАС ИЗ НАРОДА, Александар Јерковић".

Београдски ГИК усвојиo збирну изборну листу за изборе за одборнике:

Изборна листа број 1 "Александар Вучић – Београд не сме да стане"

Изборна листа број 2 "Ивица Дачић – премијер Србије, Тома Фила – градоначелник Београда"

Изборна листа број 3 "Србија против насиља – Добрица Веселиновић – проф. др Владимир Обрадовић (Странка слободе и правде, Народни покрет Србије, Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Еколошки устзанак – Ћута, Демократска сртранка, Покрет слободних грађана)"

Изборна листа број 4 "Милица Ђурђевић Стаменковски – Бошко Обрадовић – Национално окупљање – Државотворна снага – Српска странка Заветници – Српски покрет Двери"

Изборна листа број 5 "Др Милош Јовановић – Нада за Београд – Српска коалиција НАДА – Национално демократска алтернатива – Нова Демократска странка Србије (Нови ДСС) – Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) – Војислав Михаиловић"

Изборна листа број 6 "Руска странка – Слободан Николић"

Изборна листа број 7 "Народна странка – Сигуран избор. Озбиљни људи – Вук Јеремић, Владимир Гајић, Др Санда Рашковић Ивић, Синиша Ковачевић, Марина Липовац Танасковић"

Изборна листа број 8 "Да се војска на Косово врати – Миша Вацић"

Изборна листа број 9 "Саша Радуловић (Доста је било – ДЈБ) – Душко Вујошевић, Борис Тадић (Социјалдемократска странка – СДС) – Ана Пејић (Отете бебе) – Добро јутро Београде"

Изборна листа број 10 "Усаме Зукорлић – Промена је победа – Странка правде и поверења"

Изборна листа број 11 "Србија на западу" – Зоран Вулетић – Немања Милошевић – Да се струка пита – Владимир Ковачевић"

Изборна листа број 12 Група Грађана "Ћале, ово је за тебе"

Изборна листа број 13 "Ми – Глас из народа, Александар Јерковић"

Изборна листа број 14 "Чедомир Јовановић – Мора другачије".

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могле су да се поднесу до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

уторак, 27. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво