Читај ми!

Предизборне активности, дан 2

Проглашена изборна листа "Александар Вучић-Србија не сме да стане", "Србија против насиља" потписала коалициони споразум

Други дан предизборне кампање у Србији. Странке и коалиције од јуче предају изборне листе за парламентарне и локалне изборе. Проглашена изборна листа "Александар Вучић-Србија не сме да стане". Лидер Социјалдемократске странке Србије Борис Тадић саопштио je да за СДС нема места на листи "Србија против насиља", и да су шокирани разлогом.

Републичкa изборнa комисијa од јуче је отворена за пријем изборних листа, које се могу поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Српска напредна странка и Социјалистичка партија Србије предале су листе за парламентарне и београдске изборе.

С друге стране, председник Социјалдемократске странке Борис Тадић поручио је да та странка прихвата учешће на листи "Србија против насиља".

Из Српске радикалне странке најавили су да ће имати коалициони наступ са СНС-ом на локалним, али не и на парламентарним изборима.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић позвала је политичаре да током кампање воде рачуна о говору и понашању, и да у јавности, као и на друштвеним мрежама, не доприносе подизању непотребних тензија.

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника или у општинској, градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "еУправа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво