Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 1

СНС прва предала изборне листе; Тадић: СДС прихвата да буде на листи "Србија против насиља"

Први дан предизборне кампање у Србији. Српска напредна странка прва је предала листе за парламентарне изборе, али и изборе у Београду. Листу је предала и коалиција око СПС-а. Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић саопштио је да та странка прихвата да учествује на предстојећим изборима на листи "Србија против насиља". Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ каже да ће та странка на предстојећим изборима имати коалициони наступ са СНС-ом на локалним, али не и парламентарним изборима.

Коалиција око СПС-а предала листу и за изборе у Београду

Коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије предала је вечерас Градској изборној комисији листу за учешће на градским изборима заказаним за 17. децембар.

Листа се зове "Ивица Дачић - премијер, Тома Фила - градоначелник".

Са листом су заједно предали 4.000 потписа.

Осим Дачића и Томе Филе ту су били Александар Антић, Никола Никодијевић, Драган Марковић Палма и Иван Карић.

Дачић је рекао да су тиме што су прикупили више од 20.000 потписа за парламентарне изборе и 4.000 потписа подршке грађана за градске изборе показали да су једна од најорганизованијих странака, заједно са Српском напредном странком.

Нагласио је да верује да ће заједно са СНС-ом и на парламентарним и градским изборима освојити највећи број гласова и победити опозицију на изборима у Београду.

Опширније Краће

Коалиција око СПС-а предала листу "Ивица Дачић - премијер Србије"

Коалиција Социјалистичкa партија Србије-Јединствена Србијa-Зелени Србије, предала је Републичкој изборној комисији листу под називом "Ивица Дачић - премијер Србије" за предстојеће парламентарне изборе заказане за 17. децембар.

Предаји листе присуствовали су, уз Ивицу Дачића, и лидери Јединствене Србије и Зелених Србије Драган Марковић Палма и Иван Карић, као и кандидати за народне посланике.

Дачић је изјавио да верује да ће та коалиција и она окупљена око СНС-а на гласању 17. децембра остварити апослутну победу.

"Ми нисмо ни за какву сарадњу са оним странкама које се залажу за признавање Косова, које се залажу за то да српски народ буде обележен као геноцидни или са такозваним проевропским, лажним проевропским или лажним пропатриотским странкама који у ствари хоће да искористе нас за рушење Вучића", рекао је Дачић.

Са лидерима странака били су и страначки функционери Бранко Ружић, Славица Ђукић-Дејановић, Ђорђе Милићевић, Новица Тончев, шефица посланичке групе Снежана Пауновић, кандидат за градиначелника Тома Фила.

Коалиција окупљена око социјалиста предала је потписе више од 20.000 грађана.

Коалиција око СПС предала листу
Фото: Танјуг
Опширније Краће

СНС предала листу и за београдске изборе

Председник извршног одбора СНС-а Дарко Глишић предао је Градској изборној комисији листу "Александар Вучић – Београд не сме да стане" за изборе у Београду.

СНС је прва странка која је предала изборну листу ГИК-у, уз 18.836 потписа подршке грађана.

Први на листи за Град Београд је Александар Шапић.

Шапић је после предаје листе новинарима рекао да ће он бити и кандидат за градоначелника.

Поручио је да ће та листа учинити све да се започети пројекти заврше.

"Учинимо све, да све ствари које смо започели, не само у последњих годину и по дана, него и у претходних неколико година, наставимо. Зато и јесте назив листе 'Београд не сме стане'", рекао је Шапић.

Предаји листа присуствовала је повереница Градског одбора СНС-а Ана Брнабић, потпредседници Главног одбора Александар Шапић, Ирена Вујовић, Владимир Орлић и Синиша Мали.

Опширније Краће

Повереница позвала политичаре да током кампање воде рачуна о говору и понашању

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поручила је да сви политичари и политичарке имају обавезу и одговорност да поштују Устав и Закон о забрани дискриминације којима је забрањен говор мржње, али и увредљиво, узнемиравајуће и понижавајуће поступање према појединцу или групи.

Повереница је поводом почетка предизборне кампање позвала све учеснике изборног процеса да воде рачуна да својим говором и понашањем у јавности, као и на друштвеним мрежама, не доприносе подизању непотребних тензија.

Према њеним речима изјаве којима се додатно подстичу предрасуде и продубљује нетрпељивост и стигма према било којој рањивој и маргинализованој групи не могу се сматрати слободом говора и могу бити нарочито опасне и штетне уколико долазе од личности из политичког и јавног живота.

Опширније Краће

Шешељ: СРС у коалицији са СНС-ом на локалним, не и парламентарним изборима

Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ изјавио је ће да СРС на предстојећим изборима имати коалициони наступ са СНС на локалним, али не и парламентарним изборима.

"СРС излази самостално у последње 33 године. Сматрамо да је то једини одговоран и поштен приступ према грађанима Србије. У неким локалним самоуправама направили смо споразум о коалиционом наступу на предстојећим изборима и надам се да ћемо сви заједно што пре сакупити потписе подршке", рекао је Шешељ.

На локалним изборима, укључујући и београдске изборе, додао је Шешељ, ићи ће у коалицији са Српском напредном странком, док на парламентарним наступају самостално.

СРС је данас почела са прикупљањем потписа подршке за предстојеће локалне и парламентарне изборе.

Опширније Краће

СНС прва предала РИК-у изборну листу 

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић предао је у 12 часова Републичкој изборној комисији листу "Александар Вучић – Србија не сме да стане" за изборе за народне посланике.

СНС је прва странка која је предала изборну листу РИК-у, уз коју је доставила и 92.637 потписа подршке грађана.

Носилац листе је председник Србије и члан СНС-а Александар Вучић, а први на листи је Милош Вучевић.

Вучевић је листу предао заједно са функционерима странке и коалиционим партнерима.

Милош Вучевић је нагласио је да је СНС кандидовала добре људе, заједно са коалиционим партнерима. Позвао је грађане Србије да изађу у што врећем броју на изборе 17. децембра

"Избори су фестивал демократије, празнични дан. Одлучујемо о нашој кући, одлучујемо о Србији. Одлучујемо како желимо да живимо. Одлучујемо куда и како видимо Србију у наредном периоду. А ми, понављам, кандидујемо програм за Србију, кандидујемо идеју за Србију, кандидујемо визију за Србију", истакао је Вучевић.

Тадић: СДС прихвата да учествује на изборима на листи "Србија против насиља"

Председник Социјалдемократске странке Борис Тадић саопштио је да та странка прихвата да учествује на предстојећим изборима на листи "Србија против насиља", одговарајући јавно, како каже, на понуду коју је лидер Народног покрета Србије и један од носилаца листе "Србија против насиља" на парламентарним изборима Мирослав Алексић изнео.

Тадић је навео да су спремни да већ данас потпишу коалициони споразум и да у складу са одлуком органа странке пошаљу имена која би их представљала на овој листи.

"Без обзира на неслагања са политичким деловањем неких од учесника ове листе, зарад општег интереса и јединства опозиције СДС прихвата понуду да буде њен део", навео је Тадић и истакао да је "зарад стварне борбе против насиља, кључно да сви оставимо све сукобе и сујете по страни."

Опширније Краће

После расписивања парламентарних и локалних избора пред нама је 45 дана интензивне кампање у којој се може очекивати укрупњавање на политичкој сцени. Уз места у парламенту, највећа борба се очекује на београдским изборима – што због значаја, што због најнеизвеснијег исхода, каже извршни директор Цесида Бојан Клачар.

Опширније Краће

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић каже за РТС да су практично од данас отворени за пријем изборних листа.

"Од јуче грађани могу дати подршку одређеним изборним листама, тако да практично од данас Републичка изборна комисија је отворена за пријем изборних листа“, поручио је Димитријевић.

Указује да је изборне листе могуће поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Опширније Краће

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника или у општинској, градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "еУправа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

понедељак, 26. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво