Два разлога због којих спорије стижу резултати са локалних избора

Бојан Клачар из Цесида каже за РТС да Србију очекује још хомогенија власт Српске напредне странке на свим нивоима каква није постојала у ближој историји, али да толика концентрација моћи тражи велику одговорност. Клачар објашњава да је бројање гласова спорије на локалном нивоу зато што се прво броје парламентарни избори, али и зато што се изборни процес у Србији одвија уз "папир и оловку".

На коначне резултате локалних избора у Београду још ће се чекати, али је већ сада јасно да неће бити већих одступања и изненађења. По први пут у историји готово је извесно да је изборе у свих 16 београдских општина добила једна странка.

Неизвестан је само исход избора на Новом Београду, где, како је у Београдској хроници навео Бојан Клачар, Александар Шапић има специфично јако упориште.

Што се тиче резултата, Клачар је напоменуо да Цесид има информације које могу да се виде и у медијима.

"Цесид је посматрао велики број бирачких места у Београду, али наш узорак је био репрезентативан само за републичке изборе", наводи Клачар.

Објашњава да је бројање гласова спорије на локалном нивоу из два разлога – зато што се прво броје парламентарни избори, али и зато што се изборни процес у Србији одвија уз "папир и оловку".

"Администрација је спорија. Постоји недостатак знања, капацитета људи који се тиме баве, а мало и стрес. Све то на крају утиче и на кашњење резултата", истиче Клачар.

Ипак, како је додао, треба бити поштен и рећи да се ради о једном заиста осетљивом послу и да су у њему сви људи обазриви.

"Одвојено формирање власти на националном и локалном нивоу"

Што се тиче процеса формирања власти на националном и локалном нивоу, Клачар сматра да ће се то одвијати одвојено, јер национални ниво укључује и стратешке разговоре о потенцијалним коалиционим партнерима, док су ствари на локалу много једноставније.

"Већина београдских општина ће имати релативно једноставан посао за формирање власти. Неће бити неких великих коалиционих преговора. Остаће питање само за оне три најважније општине", истиче Клачар.

"СНС у налету, Шапић искористио и спортску харизму"

Клачар објашњава да је Српска напредна странка у великом налету на свим нивоима.

СПАС Александра Шапића је, како је подсетио, и пре избора био релативно стабилно између три и четири одсто.

Имао је јаку базу на Новом Београду, указује Клачар и додаје да је Шапић успео да искористи и своју спортску харизму у једној мирној кампањи. "Од почетка је био за излазак на изборе. Није мењао одлуке. Није кокетирао са бојкотом", наводи Клачар.

"Имаћемо још хомогенију власт СНС-а на свим нивоима, једну велику политичку моћ и велику политичку одговорност на свим нивоима. То је оно што ће за њу бити веома велики изазов, јер таква врста концентрација политичке моћи тражи велику одговорност и нисмо је имали скоро у нашој историји", закључује Клачар.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво