Ипсос: Није било великих изненађења

Генерални директор Ипсоса Предраг Курчубић рекао је да су резултати избора у складу са претходним истраживањима, која нису била лака из више разлога. На излазност су, каже, утицали коронавирус, киша, кампања бојкота.

Према пројекцијама Ипсоса и Цесида, у републички парламент ући ће три немањинске и четири мањинске листе.

Од 250 посланика у Парламенту, према овим пројекцијама, СНС ће имати 189 посланика, Коалиција СПС-а и Јединствене Србије 32, а листа Александра Шапића 12 посланика.

Савез Војвођанских Мађара ће према тим проценама имати 7 мандата, три мандата ће припасти листи Муамера Зукорлића, а по два мандата имаће странке Сулејмана Угљанина и Демократске алтернативе Албанаца.

Генерални директор Ипсоса Предраг Курчубић рекао је јутрос да од синоћ нема великих промена, а он их ни не очекује до краја бројања, бар када је реч о преласку цензуса.

"Верујем да ће подаци бити усклађени са оним што ће РИК објавити након потпуног бројања. Ми радимо истраживање на узорку бирачких места, неке грешке су могуће, али бар кад је реч о цензусу знамо да ће само три немањинске и четири мањинске прећи цензус", рекао је Курчубић.

Колика ће бити коначна излазност

Према последњим подацима излазност је износила 47,7 одсто, али без Косова и Метохије и гласова из дијаспоре.

"Ефекат Косова и Метохије и дијаспоре може бити до једног процентног поена. Можемо са великом вероватноћом рећи да ће излазности бити између 48 и 49 одсто, али могуће је и да ће прећи 49 одсто, али је мала вероватноћа. Као и за процену преласка цензуса, и  за процену излазности постоји грешка мерења плус/минус 1", рекао је генерални директор Ипсоса.

Зашто је истраживање било тешко 

Уочи избора било је тешко урадити истраживање из више разлога, објашњава Курчубић.

Како наводи, претходни избори су били одржани 2016, а последњи попис становништва је вршен још 2011. године.

Додатни отежавајући фактор била је епидемија коронавируса и бојкот дела опозиције.

"Променили су се актери, али не бих рекао да постоји нити једно велико изненађење", навео је директор Ипсоса.

Једна од дилема је била д али ће ПСГ прећи цензус. "Сигурност његових гласова је била ниска, као и већине опозиционих партија, тако да је постојала велика доза опреза приликом давања коначних процена за ПСГ. То је једина ствар која није у потпуности са оним што смо очекивали, све остало је у зони очекивања", рекао је Курчубић истичући да је све време била неупитна велика подршка СНС-у.

Поуздан показатељ резултата

Курчубић је навео да у опозиционом блоку не постоји ниједна довољно снажна странка да се супротстави СНС-у, али су и грађани препознали да су неке ствари урађене.

"Ми сваког месеца радимо истраживање и скоро 60 одсто грађана верује да Србија иде у добром правцу и на крају је успех СНС-а био око тог процента. Да Србија иде у добром правцу 2016. је мислило 48 одсто грађана и успех СНС-а је тада био близу 48 одсто", навео је Курчубић.

Како додаје, у апсолутном броју гласова СНС ће имати неких 150.000 гласова више него 2016.

Домети бојкота

Директор Ипсоса је рекао да су кроз истраживања покушавали да утврде који је ефекат бојкота.

"То се вртело око 5 процентних поена, а излазност ће пасти за 7-8 процентних поена, али није само бојкот утицао на то", рекао је Курчубић.

Верујем да је један од разлога и епидемија коронавируса. "У једном истраживању смо питали грађане колико су упалшени да гласају, 20 одсто су рекли да су уплашени. Дакле постоји и ефекат короне на излазност", истакао је директор Ипсоса.

Такође, у Београду је нешто мања излазност, а како Курчубић истиче, знамо да су бојкот-стрнаке најјаче у Београду. Важан фактор је увек и киша.

"Сигурно је да постоји заједнички ефекат, а колико отпада на сваки од њих није лако предвидети", закључио је генерални директор Ипсоса.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво