Легија у српском "Алкатразу"

Милорад Улемек Легија и Радомир Марковић премештени у Казнено поправни завод Забела у Пожаревцу, где ће служити казну затвора.

Некадашњи начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић и бивши командант "Црвених беретки" Милорад Улемек Легија пребачени су рано јутрос из Окружног затвора у Београду на издржавање казне у пожаревачки затвор Забела.

Директор Управе за извршење кривичних санкција Милан Обрадовић рекао је да је Улемек,  упућен на издржавање казне у Посебно одељење пожаревачког затвора, док је Марковић пребачен у седми павиљон тог затвора.

Обрадовић је навео да је Улемека и Марковића по пријему прегледао лекар и да су потом двојица осуђеника смештена у просторије где ће издржавати казну.

Марковића и Улемека у Забелу су у раним јутарњим сатима пребацили припадници Службе обезбеђења Управе за извршење кривичних санкција уз помоћ Жандармерије МУП-а Србије.

Решење о њихoвом пребацивању донео је председеник Вишег суда у Београду Драгољуб Албијанић.

Улемек је правоснажно осуђен на 40 година затвора за убиство премијера Зорана Ђинђића, а на исте затворске казне осуђен је и за четворструкоубиство на Ибарској магистрали 3. октобра 1999. године, убиство Ивана Стамболића августа 2000. година и више убистава које је починио земунски клан.

Српски "Алкатраз"

Посебно одељење пожаревачког затвора "Забела", названо српски "Алкатраз", први је објекат те врсте изграђен у Србији од 1987. године, са највећим могућим степеном обезбеђења.

У посебном одељењу затвора је 60 ћелија, које су налазе у четири одвојене целине у два крила зграде. Тиме је, како наводе у затвору, спречена могућност да се у заједничким просторијама нађу припадници истих криминалних група.

Затвореници ће, како је планирано, већи део дана проводити у ћелијама површине око десет квадратних метара које су опремљене креветом, касетом за одећу, умиваоником, туш кадом, столом и столицом.

У ћелији ће бити дозвољени телевизор, радио или рачунар, али без могућности да се користи Интернет.

Према правилима о кућном реду, затвореници устају у шест ујутру, а светла им се гасе у 23.07, осим уколико не изразе посебну жељу да гледају неку емисију на телевизији.

Законом је предвиђено да осуђени два сата дневно проведу на свежем ваздуху, у групи не већој од пет људи. Двориште је ограђено високим зидом и челичном жичаном оградом која се налази изнад читавог простора предвиђеног за боравак осуђеника ван зграде.

Једина заједничка просторија биће простор за рекреацију, али ни тамо неће моћи да борави више од неколико људи истовремено.

Пошта осуђеника биће читана, а сви телефонски разговори слушани. Предвиђено је да посете најближих чланова породице буду дозвољене једном месечно. Суд може да дозволи изузетке. Током посета неће бити могућ физички контакт.

Овај затвор, за разлику од свих других, неће имати такозвану "љубавну собу" и приликом посета затвореници неће моћи да дођу у директан физичцки контакт са својим посетиоцима.

У соби за посете затвореници ће моћи да причају са својим посетиоцима кроз панцирно стакло, путем интерфона. У соби за дневни боравак налази се једна телефонска говорница, а сви телефонски разговори, изузев са браниоцем биће снимани.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије