Читај ми!

Почело поновљено суђење за експлозију у "МБ Наменска"

Поновљено суђење Владимиру Лончаревићу и Томи Стојићу, бившим руководиоцима фабрике "МБ – Наменска" где су у експлозији 14. јула 2017. године погинули радници Миломир Миливојевић и Милојко Игњатовић, почело је данас у Основном суду у Ивањици.

Суђење се понавља пошто је Апелациони суд у Крагујевцу укинуо првостепену пресуду којом су Лончаревић и Стојић били осуђени на казне затвора од по три године због битних повреда одредаба кривичног поступка, јер нису изнети јасни и разумљиви разлози о чињеницама које су предмет доказивања.

Против првооптуженог Радоша Миловановића, који је преминуо крајем априла прошле године, поступак је обустављен и настављен против Лончаревића, руководиоца погона Ракетна горива, у којем се догодила трагедија, и Стојића, руководиоца сектора Безбедност и заштита на раду.

На почетку данашњег суђења, заједнички бранилац окривљених Лончаревића и Стојића Драган Палибрк изнео је примедбу на период који је прошао од достављања решења Апелационог суда и позива на ново суђење у Ивањици до данас.

Наиме, њему су решење и позив достављени у петак, 24. новембра, док закон предвиђа минимални рок од осам дана који мора проћи од дана пријема до дана суђења.

Са овом констатацијом сагласио се и један од тужилаца, док је судија, Љубиша Томићевић, који је водио и први поступак истакао да то није грешка самога суда већ је до тога дошло услед штрајка радника Поште.

Бранилац опет затражио промену суда

Адвокат окривљених Драган Палибрк истакао је да је у свакој до сада поднетој жалби захтевао осим укидања пресуде и промену суда.

"У свакој жалби тражио сам, осим укидања пресуде, да Апелациони суд према својим овлашћењима одреди други суд пред којим ће се водити овај случај, јер суд у Ивањици нема капацитета за овакав случај. У најмању руку да се промени судија, а у петак, 24. новембра, када сам добио решење и позив сазнао сам да је судија исти”, рекао је Палибрк, а затим затражио изузеће судије јер како је рекао, сумња у његову непристрасност.

Палибрк је додао да је у својој жалби Апелационом суду на првостепену пресуду истакао да Основни суд у Ивањици и поступајући судија Љубиша Томићевић немају могућност да овако сложен предмет пресуде.

"Непристрасност је већ доведена у питање чињеницом да је исти судија донео и прву првостепену пресуду, па је тиме заузео свој став и сада знамо какву ће одлуку донети што је противно свим правним начелима", закључио је Палибрк.

Тражио је и изузеће председника и заменика председника тог суда.

Суђење је прекинуто до одлуке о захтевима за изузеће.

Адвокат Тодорић: Одбрана је већ потрошила "сребрни метак"

Адвокат породице настрадалог Игњатовића Владимир Тодорић рекао је да је захтев одбране за изузеће судије после седам година суђења необразложен и да је увреда, пре него образложење.

"Одбрана има право да једанпут у току поступка тражи изузеће суда и она је тај свој сребрни метак потрошила. Мислим да је очигледно да је захтев за изузеће необразложен, заправо то је више била увреда, него што је било образложење. Колега који је бранилац у овом поступку опет је искористио прилику за захтев изузећа, који је по мени био необразложен и који треба да буде одбачен", навео је Тодорић.

У експлозији у погону наменске фабрике у Лучанима, 14. јула 2017. године, тешко повређени радник радник Милојко Игњатовић преминуо је два дана касније, а његов колега Миломир Миливојевић након две недеље на Војномедицинској академији у Београду.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво