Читај ми!

Керкентес за РТС: Експо - прилика за изградњу стручности и искуства без премца

Учесницима и излагачима Експо 2027, из више од 120 земаља, кључеви павиљона морају да буду уручени 1. децембра 2026. Више од три стотине различитих пројеката биће реализовано у наредне три године, најављује министар финансија. За РТС је о развоју и значају пројекта за Србију и читав регион говорио генерални секретар Међународног бироа за изложбе Димитри Керкентес.

Изградњу Експа 2027. помно прати Међународни биро за изложбе, организација која бира и додељује титулу домаћина. Генерални секретар Међународног бироа за изложбе, Димитри Керкентес каже за РТС да је задовољан оним што је досад учињено на изградњи објеката за Експо.

Где је потенцијал специјалне изложбе и у којим областима ће допринети развоју у нашој земљи?

То је за већину земаља јединствено искуство, то је прилика да изградите стручност и искуство у земљи какву ниједна друга манифестација не даје, поготову млади у Београду и Србији. Стручњаци из преко сто земаља биће присутни овде више од годину дана. Око 40.000 људи долази да живи у Београду, да гради своје павиљоне.

У исто време, оно што Експо даје Влади Србије и Србији као земљи јесте прилика за брендирање, да заиста можемо да пренесемо свету шта Србија представља, њене основне вредности и оно што жели да прогура међународној заједници.

На основу претходног искуства, колики део инвестиција се враћа и када?

Улагања у сајам су нешто што је стандард за сваку изложбу. Ако погледамо план развоја Београда, оно што је можда планирано да се догоди за 10-15 година, сада ће се десити брже захваљујући сајму. Можемо брже да развијемо град и регион захваљујући оваквим пројектима и инвестицијама. Али увек постоје две стране и то морамо имати на уму. Инвестиције ће се исплатити када сви дођу и буду овде, све уложено вратиће се током сајма у та три месеца, тако да је то нешто што је увек избалансирано.

Где су претходни организатори раније правили грешке, а где не би требало?

Немогуће је поредити два пројекта, то је као да поредите јабуку и поморанџу. Проблеми настану јер је реч о великом инфраструктурном пројекту. Може доћи до прекорачења трошкова или рокова који могу да одложе изградњу неког објекта, али морам да кажем, према мени, од онога што сам видео до данас, Србија је ово схватила веома озбиљно, није чекала да се суочи са таквим проблемима.

Видео сам да се увелико ради на пројекту изградње железничке везе, која ће повезивати сајам са Београдом, планови су готови и то су ствари у којима не смемо да заостајемо.

Зашто сматрате да овај Експо треба да буде незабораван у односу на све претходне?

Ви сте прва земља у региону која је домаћин оваквог сајма, и то је важно за цео регион. Мислим да је потребна оваква врста догађаја због већег међународног излагања Србије.

Такође, мислим да ће све земље у региону имати користи од тога, то је нешто што морамо да нагласимо, Експо у Београду неће користити само Србији, биће од користи целом региону, што не може да се каже за сваку изложбу.

Овај сајам је дивна прилика да се оставе по страни сви политички проблеми и да се фокусирамо на један пројекат, и мислим да тако можемо да пронађемо бољи пут напред и надам се да ће Србија и Београд 2027. то понудити свету.

Колико је важно присуство БИЕ у организацији ЕКСПО 2027?

Успех сајма 2027., успех сајма 2025., успех сајма 2013. је такође успех и наше организације. Ми смо суштински повезани, и у нашем интересу није да имамо лош догађај.

Ови догађаји имају веома дугу историју и надам се да ће имати и веома дугу будућност. Ту смо да понудимо најбоље савете које можемо на основу искуства. Наш став је да покушамо да вас водимо, да имате најјачи могући догађај и бићу и даље овде да подржим Владу и Експо кад год им затребам, да помогнем ако негде застане.

Да ли смо на добром путу?

Врло!

недеља, 16. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије