Читај ми!

Око специјал: Шта Си Ђинпинг доноси Србији

Један од најмоћнијих људи на свету стигао у Београд, и то из Француске, после састанка са француским председником Емануелом Макроном. Си Ђинпинг води другу економију света и другу најмногољуднију земљу света. Ово му је друга посета Србији за седам година и то на 25. годишњицу бомбардовања кинеске амбасаде у Београду. Биће потписано више од 29 споразума, а министар Синиша Мали за РТС најављује и једну нову инвестицију у, како каже, веома перспективној области. Шта још Сијев долазак доноси Србији?

O томе шта долазак председника Кине Си Ђинпинга значи за Србију, политички и економски, у специјалној емисији Око говорили су министар финансија Синиша Мали, економиста Владимир Вучковић, специјални саветник премијера Милоша Вучевића Предраг Рајић и Бојан Лалић, директор Института за Појас и пут и професор Факултета техничких наука у Новом Саду.

Министар Синиша Мали истакао је да је то што кинески председник по други пут долази у Србију ствар искреног пријатељства између Кине и Србије, али и председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Подсетио је на 2016. годину, када је Вучић Сија замолио да доведе инвеститоре који ће подићи РТБ Бор и Железару Смедерево.

"Осам година касније то су највећи извозници из Србије", рекао је Мали и указао на то да су у обе те компаније велике плате, да је било великих инвестиционих улагања у опрему и нову технологију.

“Невероватна је част да два пута у једну земљу од 6,5 милиона људи дође кинески председник. Сви хоће да он дође у њих земљу, од Велике Британије, Немачке, Француске, али је он по други пут дошао у Србију која је међу само три земље на његовој европској турнији", рекао је Мали.

Истиче да то само показује колики углед Србија има у свету.

“Ако узмемо у обзир да је Кина једна од две најмоћније силе света и по БДП-у и по броју становника, по потенцијалу тржишта, ово је највећи државник, најважније, најмоћније земље који је у Србију дошао у последњих неколико година“, рекао је Мали.

Додао је и да је долазак Сија прилика да се сумира све што је урађено у претходном периоду – од Железаре Смедерево, РТБ Бор, брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту, али и других инвестиција и фабрика у Србији које доприносе економском расту.

"То је резултат наше сарадње са Кином и њихове политике да се не мешају у унутрашње политичке ствари, већ раде на пројектима који доприносе грађанима Србије", нагласио је Мали.

Додао је да је извоз Србије прошле године био већи од 40 милијарди евра и да је велики број кинеских инвестиција усмерен управо на извоз. "То је вин-вин ситуациј"а, каже Мали.

Истакао је да је Србија опредељена за даље привлачење инвестиција, али и да утиче на развој вештачке интелигенције и иновативних делатности, најављујући велики број споразума који ће бити потписани током сутрашњег дана.

"Имамо 29 споразума који се потписују у присуству оба председника, као и комерцијалне споразуме између приватних компанија у области здравства, биотехнологије, пољопривреде и у другим секторима, који ће допринети даљем расту Србије и отварању највећег и вероватно најпотентнијег тржишта у свету у овом тренутку", нагласио је Мали.

Додао је да ће први део Споразума о слободној трговини са Кином заживети 1. јула и да ће се спроводити у фазама, тако да српска економија може да се томе прилагоди.

Најавио је и једну велику инвестицију у, како каже, веома перспективној области, о којој ће бити више речи током сутрашњег дана.

Рајић: Можемо да очекујемо подршку Кине и по питању Косова и по питању Резолуције о Сребреници

Предраг Рајић се, говорећи о специјалним односима Србије и Кине, осврнуо на бомбардовање кинеске амбасаде, истичући да је тај догађај дубоко обележио и српско-кинеске и кинеско-америчке односе.

“Пекинг никад до краја није опростио то што се догодило у Београду 1999. године. То је моменат који нас спаја у боли, али и даје могућност да се још боље разумемо“, рекао је Рајић.

Истакао је да и Кина и Србије подржавају основне норме међународног права, те да је став Србије о политици једне Кине, као и став Кине према статусу Косова и Метохије добра основа за унапређење и економске сарадње.

“Лакше је развијати економске односе када имате политичко разумевање“, рекао је Рајић.

Нагласио је да је за посебан однос две земље заслужан однос који председник Србије има са кинеским председником, као и високи степен уважавања које, како каже, председник Вучић има код кључних сила.

Због тога, каже, можемо да очекујемо подршку Кине и по питању Косова и Метохије и по питању Резолуције о Сребреници у УН.

“Да нема тог односа са српским председником, могла би Кина да калкулише са тим питањима. Али не, овде видите принципијелност Пекинга, и ту се поклапамо, јер и ми имамо принципијелност у спољној политици“, рекао је Рајић.

Додао је да ће Србија од Кине добити много тога за чим вапе државе Европе, управо јер се добри односи граде годинама.

Вучковић: И Европа окренута ка Кини

Владимир Вучковић је истакао да, упркос у први мах негативном тону европских званичника према Кини, и Европа и Пекинг схватају да доста зависе једни од других.

“Кина Европи треба и због Русије и због мира, а Европа и Запад потребни су Кини као велико извозно тржиште. Има ту трзавица, али мислим да не би требало да има неких великих проблема“, рекао је Вучковић.

У том контексту позивитно види и положај Србије.

“Изгледа да је могуће бити окренут на више страна. И они сами то раде - и Европа и Запад су окренути ка Кини“, рекао је Вучковић.

Истиче да то што је Србија међу три земље које се налазе на европској рути Сија довољно јасан показатељ да је Србија битна.

“Србија и Мађарска као земље са којима Кина добро сарађује у политичком и економском смислу, као врата ка даљем продору ка Европи, а опет ту је Француска која је међу западним земљама најровитија и можда најподложнија кинеском утицају – да се преко Француске испита каква је ситуација у Европи“, рекао је Вучковић.

Не види проблем у томе што је Мађарска изабрана као земља у којој ће се производити кинески аутомобили, јер је, истиче, то директан продор на тржиште Европске уније. Прилику за Србију виду у стандардним гранама привреде.

“Хајде да видимо и ове неке стандардније инвестиције, то је лепо кренуло са РТБ Бор и Железаром, сада имамо друге инвестиције и уместо да одмах гађамо предалеко, био бих задовољан и да ту видимо још неке резултате“, рекао је Вучковић.

Лалић: Боље се задужити са неким ко вас политички разуме и подржава

Бојан Лалић истиче да Европа нема разлога да се плаши Кине, те да му је драго што је Србија “успела да ухвати копчу у де факто настајућем мултиполарном свету“.

“Данас је на сцени заједнички развој, напредак и подела тржишта. Мислим да ту има пуно простора… Мислим да је за нас свакако веома интересанта сарадња у области високих технологија и да то даје нови замајац“, рекао је Лалић.

Истиче да је Кина земља у којој буја технологија будућности, те да се кроз сарадњу са њиховим универзитетима ствара простор за заједничке идеје и успехе на том пољу.

“Ми смо за њих врата Европе“, нагласио је Лалић.

Говорећи о сложеним политичким али и економским односима Запада са Кином и положају Србије, Лалић је рекао да је боље када се задужујете са неким ко вас политички разуме и ко ће вас подржати, него са неким ко ће то искористити против вас.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара