Читај ми!

Састанак Сија и Путина у Пекингу, потписивањем заједничке изјаве продубљени односи Кине и Русије

Кинески и руски председник, Си Ђинпинг и Владимир Путин, састали су се у Пекингу, где су потписали Заједничку изјаву о продубљивању односа две земље. Бранимо светски поредак заснован на међународном праву, поручио је Си, док је Путин оценио да је сарадња две земље фактор стабилности у свету.

Си Ђинпинг је на заједничкој конференцији за новинаре истакао да ће се Кина и Русија придржавати принципа несврстаности и неконфронтације са трећим земљама.

"Кина и Русија ће продубити политичко међусобно поверење и подржати настанак мултиполарног света", рекао је Си.

Према његовим речима, Кина и Русија показују пример изградње новог типа односа и веза међу суседима. "Бранимо светски поредак заснован на међународном праву", нагласио је Си.

Владимир Путин је на конференцији за медије са кинеским лидером Си Ђинпингом оценио да су разговори протекли у топлој и пријатељској атмосфери и истакао да су економске везе две земље продубљене.

Путин је захвалио Сију на настојањима да реши "украјинску кризу". Истакао је и да ће брифинговати Сија о стању на фронту.

Кина је спремна да настави да игра улогу у успостављању мира и стабилности на европском континенту, рекао је Си.

Напоменуо је да се Русија и Кина залажу за решавање израелско-палестинског сукоба без одлагања.

Јачање економске сарадње, залагање за деполитизацију СТО и Г20

Путин је истакао да су пословни контакти између Русије и Кине "поуздано заштићени од негативног утицаја трећих земаља“, што се јасно односи на санкције САД против руске економије уведене након напада на Украјину.

Такође је рекао да ће руске и кинеске банке јачати своје контакте.

Додао је да Русија поздравља активну сарадњу са Кином у аутомобилској индустрији и присуство њихових производа на руском тржишту.

Нагласио је да у Азијско-пацифичком региону нема места затвореним војно-политичким савезима.

Истакао је да се Русија и Кина залажу за реформисање и деполитизацију Светске трговинске организације, Г20 и других међународних организација.

Русија и Кина намеравају да наставе да улажу напоре по питању интеграције Евроазијског економског савеза и Иницијативе Појас и пут.

Потписана Заједничка изјава о продубљивању односа

Пре конференције за медије Путин и Си Ђинпинг су потписали Заједничку изјаву о продубљивању односа свеобухватног партнерства и стратешке координације за нову еру. Кинески и руски званичници потписују још десет докумената.

Помоћник руског председника Јуриј Ушаков рекао је да је Заједничка изјава детаљан документ у којем се потврђује посебна веза Русије и Кине, као и да су “назначени даљи путеви за развој читавог комплекса билатералних веза и истакнута водећа улога две земље у формирању праведног и демократског светског поретка“.

У заједничкој изјави лидера Русије и Кине означени су дугорочни задаци развоја читавог система односа две земље.

На почетку састанка Си је рекао Путину да се до садашњих односа Кине и Русије није дошло лако и да те односе треба да негују обе стране.

"Кина ће увек бити добар сусед, пријатељ и партнер Русији", рекао је Си.

Путин је поручио да сарадња Москве и Пекинга није усмерена против некога, као и да представља фактор стабилности у свету.

Касније ће се комуникација између лидера наставити у неформалном окружењу, наводи руска агенција.

Очекује се да ће Путин и Си имати разговоре у четири ока, уз чај и шетњу парком у близини палате. Затим, током неформалне вечере, преговори ће се одвијати у ужем формату, а лидерима ће се придружити и неки чланови делегација.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије