Цена барела нафте стабилна, акцизе у Србији повећане – какав ће бити исход на пумпама

Пуне две седмице цена барела сирове нафте је 90 долара. То је погурало и цене горива на нашем тржишту. Цене нафте достигле су највиши ниво у последњих пет месеци. Од 1. маја Влада повећава акцизе и на нафтне деривате. Сутра је нова промена цена на нашим пумпама на основу уредбе Владе. Шта можемо очекивати?

Цену горива на нашим пумпама, као и у другим земљама, диктира више фактора – пре свега цена сирове нафте на светском тржишту, али и котације нафтних деривата, јер и Србија део готових деривата увози.

На цену утичу и понуда и потражња, курс долара, а у цени су и државна захватања.

Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије не очекује значајне промене.

“Код нас цену горива одређује држава на основу уредбе о ограничењу висине цена деривата нафте. Када те параметре убаце у формулу за израчунавање, претпостављам да неће доћи до неке значајније промене, с обзиром на то да су се котације прилично примириле, нема више ни великих промена курса“, рекао је Мићовић.

Возачи наводе да је сирова нафта на светском тржишту раније коштала и 150 долара, некад и више, па гориво није било овако скупо.

“На том путу од долара по барелу до динара по литри на бензинској станици има јако пуно фактора који могу да утичу на промену цене. Од државних захватања, које су данас другачије у односу на тај период раније, до тога да логистика и цена самих деривата, рецимо у односу на цену нафте, сад је много већа него што је тада била“, рекао је Мићовић.

Држава повећава акцизе на гориво

Влада Србије донела је одлуку да усклади акцизе са годишњим индексом потрошачких цена у 2023. години.

Нова акциза за безоловни бензин, на основу тога, биће виша за 4,75 динара, односно 5,70 динара, кад се урачуна и ПДВ, који ће бити већи због веће акцизе.

Акциза на дизел порашће 5,86 динара са ПДВ-ом, а акциза на течни нафтни гас (ТНГ) за 4,45 динара, када се урачуна порез.

“Све испоруке деривата нафте од стране произвођача и увозника деривата нафте од 1. маја ће бити оптерећене том већом акцизом. То нема дилеме, то је сигурно тако, значи обрачунаваће се и плаћати та већа акциза. Али цене, опет долазимо до тога да у тој цени није акциза једина ствар и може нешто друго у том тренутку да буде чак пропулзивније, па ће промена цена бити већа од ове", указује Мићовић.

Међутим, може да се деси и да не дође до промена, као што је био случај и у октобру када је и пре и после подизања акцизе цена дизела остала непромењена, односно остала је 214 динара.

Цена бензина је тада чак пала, иако је акциза повећана, зато што су други параметри томе допринели, додаје Мићовић.

Цело гостовање Томислава Мићовића можете погледати у видеу на почетку текста

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво