Читај ми!

Ограничене камате на стамбене кредите – за дужнике добра вест, банке затечене

Народна банка Србије је на 15 месеци ограничила камату на стамбене кредите до 200.000 евра. Неће моћи да буде изнад 4,08 процената. Одлука се примењује од октобра. Банке делују затечено одлуком централне банке. За сада се не оглашавају. Незванично, у току су ванредне седнице менаџмента, кажу да анализирају мере и спремају одговор.

Шта значи вишемесечни раст еурибора најбоље знају кредитни дужници, свима је рата порасла, многима и удвостручена. На њу Народна банка Србије не утиче, али може на рад домаћих банака, обавестила их је да номинална камата на стамбени зајам узет до краја јула прошле године, не сме да пређе 4,08 одсто. За кредите узете после тог датума примењиваће се иницијална камата уговорена са дужником.

"Просечна пондерисана каматна стопа, говорим о јулским подацима, износила је 6,28 процената на нивоу банкарског сектора, за све кредите одобрене пре 31. 7. биће умањење на 4,08 процената. Конкретно, ова мера за кориснике стамбеног кредита, а у зависности од тренутка када су узимали кредит, па до преосталог рока доспећа рате утицаће на смањење рате од 10 па и више од 25 посто", објашњава директор Сектора за контролу НБС Дарко Стаменковић.

За кредит од 100.000 евра са фиксним делом камате од три одсто, плус шестомесечни еурибор, тренутни ануитет је 694 евра, а камата готово седам одсто. Од октобра камата се спушта на 4,08 одсто, а рата на 532 евра, дакле 162 евра мање.

Банке после истека рока, односно краја 2024. године, неће имати право да траже од грађана да им надокнаде ту разлику.

“У овој години је дошло до раста профитабилности банкарског сектора. Они ће поднети део тренутне кризе и повећања каматних стопа, али то свакако неће утицати на стабилност финансијског система. Ово ће бити десетак процената, а у просеку од укупног банкарског профита у банкарском сектору ове године", каже Стаменковић.

Економисти сматрају да је одлука одлична вест за дужнике, и превентива да се не повећа број проблематичних кредита којих је тренутно мање од три одсто.

"Може да се деси да се значајно смањи кредитна активност, али морамо да гледамо и с друге стране, да у предстојећем месецу штедње можда видимо и смањење тих пасивних камата које банке плаћају за штедне улоге. Заиста, видећемо прорачуне када се јави банкарски сектор, али ово је велики ударац на банкарску профитабилност, јер ви ограничавате маржу на око један проценат и разлика између административне и тржишне камате је негде око три одсто, што је заиста много", сматра професор Универзитета Сингидунум Никола Стакић.

Банке делују затечено, у току ванредне седнице

Банке делују затечено одлуком централне банке. За сада се не оглашавају. Незванично, у току су ванредне седнице менаџмента, кажу да анализирају мере и спремају одговор.

У Србији се отплаћује 158.000 стамбених кредита, а наложено смањење камате обухватиће око 100.000, кажу у централној банци.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара