Читај ми!

НБС привремено ограничила каматне стопе на стамбене кредите

Народна банка Србије је на ванредној седници Извршног одбора донела Одлуку о привременим мерама за банке које се односе на стамбене кредите физичким лицима, којом је ограничила каматну стопу за дужнике који су корисници првог стамбеног кредита са променљивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.

Tим дужницима је привремено ограничена номинална каматна стопа за период од наредних 15 месеци, а почевши од октобарске рате, наводи се у саопштењу НБС-а.

Како се наглашава, банка неће имати право да од дужника потражује разлику у камати услед примене одлуке.

Код стамбених кредита који су одобрени закључно са 30. јулом 2022. године номинална каматна стопа не може бити виша од 4,08 одсто (просечна пондерисана каматна стопа на стање стамбених кредита одобрених у Србији коју је објавила Народна банка Србије са стањем на дан 31. јула 2022. године увећана за 30 одсто).

То значи, објашњава НБС, да ће тим дужницима бити умањена рата кредита од 10 одсто до више од 25 одсто.

Код стамбених кредита који су одобрени од 31. јула 2022. године до ступања на снагу одлуке, а чија је иницијална каматна стопа већа од 4,08 одсто, корисници ће закључно са децембром 2024. године плаћати умањену рату кредита са каматом из првобитног плана отплате.

НБС истиче да наведено значи да су такви дужници заштићени од даљег раста рате кредита, иако су, како се напомиње, околности у којима су се задужили већ јасно указивале на могући даљи раст еурибора.

Одлука НБС-а не спречава снижење камата

"Посебно наглашавамо да је каматна стопа ограничена само у смислу њеног даљег раста, док ће банке у случају да дође до снижавања променљивих каматних стопа бити у обавези да изврше усклађивање износа рате у складу са закљученим уговором о стамбеном кредиту", додаје се у саопштењу.

НБС указује на то да се за стамбене кредите који се одобравају након ступања на снагу одлуке у периоду њене примене прописана ограничења.

Код стамбених кредита са променљивом каматном стопом, банка је дужна да фиксни део номиналне каматне стопе (маржа банке) утврди у проценту који није виши од 1,1 одсто до 31. децембра 2024. године, а након тог периода у проценту који буде утврђен уговором о том кредиту, кажу у Народној банци.

Код стамбених кредита са фиксном каматном стопом банка може одобравати стамбени кредит уз номиналну каматну стопу до 5,03 одсто.

Погодности уз превремену отплату кредита

Народна банка Србије је овом одлуком омогућила да сви корисници стамбених кредита, укључујући и кориснике са фиксном каматном стопом, могу превремено да отплате кредит без обавезе да плаћају накнаду за превремену отплату, која код кредита закључених након 5. децембра 2011. године износи до један одсто, а код кредита који су закључени пре тог датума је често уговарана и у већем проценту.

Овим привременим мерама Народна банка Србије још једном одговорно и благовремено обезбеђује очување стабилности финансијског сектора и штити грађане у неизвесним околностима променљивих каматних стопа, наводи централна банка.

Како кажу у НБС-у, фокус је још једном на превентивном деловању узимајући у обзир тренутне околности уместо да се чека материјализација негативних ефеката и пораст проблематичних кредита, када би свака реакција била изнуђена и извесно ограниченог домета.

На овај начин Народна банка Србије признаје и поздравља показану спремност и способност дужника корисника стамбених кредита да своје преузете обавезе измирују на време, што се показало у претходном периоду имајући у виду минималан број дана доцње по овим кредитима.

Уз усвајање ових привремених мера Народна банка Србије истовремено очекује да ће банке показати додатну спремност да своје пословање прилагоде околностима тако да не угрозе поверење постојећих и будућих клијената чиме ће себи обезбедити одрживо пословање и будући раст, закључује се у саопштењу.

четвртак, 20. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије