Нови пут до срца

На самиту интервентних кардиолога у Београду, страни стручњаци "крче пут до срца" наших пацијената, успешно и без хонорара. Јапански професор Като "специјалном жицом" прилази артерији и тако је лечи, на начин који је сам осмислио.

У Београду се одржава Шести самит интервентних кардиолога, који има и хуманитарни и образовани карактер. Наши лекари уче од најпознатијих светских стручњака, који су и једина нада пацијентима са најкомплекснијим зачепљењима крвних судова.

У две сале за катетеризацију Клиничког центра Србије, у протекла два дана, интервенције су урађене код пацијената који већ годинама имају зачепљење артерија. 

"Пре 16 година био сам код професора Остојића, који је урадио балон дилатацију на два места на срцу. Једно место је било 100 одсто закрчено већ тада. Тада није било технике да се изврши прочишћавање тог канала", рекао је Миле Шмитран из Ниша.

После више ангинозних напада и два уграђена стента, снимци 63-огодишњег пацијента из Ниша завршили су на столу чувеног професора Катоа из Јапана.

Пацијент из Бора Александар Радовић, један од 11 пацијената професора Катоа, каже да је захваљујући новој интервенцији успео да отклони зачепљење на крвним судовима.

Чувени Осаму Като родоначелник је ретроградног приступа зачепљњењу крвних судова.

"Моја метода је нова, и једна је од изазовнијих. Специјалном жицом, прилазим болесној артерији и тако је лечим. Све што користимо током ове интервенције, ја сам осмислио", рекао је др Осаму Като из Јапана.

Директно из сала за катетеризацију, све интервенције се, захваљујући техничкој подршци РТС-а, преносе и у салу амфитеатра, како би сви који желе могли да их прате и уче јер се та метода још не ради у Србији.

"Мислим да у једном времену, које сигурно није краће од годину дана, ми нећемо бити тотално способни да сами ово радимо, зато редовно организујемо такве акције, једном или два пута у току године", рекао је др Миодраг Остојић са Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије.

У Београду страни стручњаци крче пут до срца наших пацијената без хонорара, чак су донели и свој материјал.

И Самит у априлу поново ће окупити светске стручњаке, који ће, како је планирано, збринути 40 пацијената са најкомплекснијим зачепљењима крвних судова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије