Читај ми!

Делегација Србије на заседању ПС НАТО указала на угроженост Срба на КиМ

Чланови делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО указали су на пролећном заседању у Софији на физичку, правну и политичку угроженост и широко распрострањену институционалну дискриминацију Срба на Косову и Метохији.

Наташа Јовановић, вршилац дужности шефа делегације је, током дебате на састанку Одбора за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине НАТО поводом нацрта извештаја Одбора за одбрану и безбедност "Западни Балкан - обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО", указала на крајње комплексну реалност на КиМ.

Подсетила је на физичку, правну и политичку угроженост Срба на КиМ и широко распрострањену институционалну дискриминацију у сваком погледу - административном, законодавном, правосудном, тужилачком, имовинском, здравственом итд. 

Јовановићева је указала на комплексност разматрања ситуације на Косову и Метохији, будући да је реч о једностраној сецесији дела територије међународно признате државе, саопштено је из Скупштине Србије. 

Истакла је да приштинска страна одбија да спроведе све постигнуте договоре, да након више од 11 година није формирала ЗСО нити испунила друге преузете обавезе да и наставља да предузима једностране противправне мере. 

Јовановић је указала да су Срби на Косову и Метохији жртве три таласа насиља и егзодуса који је уследио после сваког од њих, наводећи да је први био у јуну и јулу 1999. године, други за време и после мартовског насиља 2004. године, а да трећи управо траје за време власти премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија. 

Истакла је да, у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, на КиМ једино КФОР може да делује као легална и легитимна оружана снага и да је настојање било ког другог субјекта да обавља те функције у супротности са међународним правом. 

Народни посланик Горан Ракић је истакао да се Срби на КиМ свакодневно суочавају са веома тешком ситуацијом, као и да су им ускраћена најосновнија људска права и подсетио да Приштина није испунила ниједан постигнути договор, укључујући и обавезу формирања Заједнице српских општина.

Билатерални састанци

Чланови делегације Скупштине Србије су на маргинама пролећног заседања ПС НАТО у Софији имали и низ билатералних сусрета, међу којима и са шефом америчке делегације у ПС НАТО Мајклом Тарнером.

Њему је уручено писмо председнице Скупштине Србије Ане Брнабић, у којем се позивају чланице ПС НАТО да не усвоје одлуку о додељивању придруженог статуса тзв. "Скупштини Косова" и указује да би усвајање такве одлуке представљало "награду" за безобзирно понашање Приштине, која чини све да опструише дијалог и не испуни своје обавезе из Бриселског споразума. 

Чланови делегације Скупштине Србије су током састанка са лордом Марком Ланкестером (УК), који је известилац за нацрт извештаја "Западни Балкан - обновљени безбедносни изазови на вратима НАТО", изнели низ примедби и коментара на текст извештаја, посебно на део који се односи на ситуацију на КиМ.

Примедбе и коментари делегације Србије се, поред осталог, односе на потребу да се заузме непристрасан однос према КиМ, који би био у складу са декларисаном политиком НАТО према том питању. 

На агенди пролећног заседања ПС НАТО које се одржава у Софији налази се, између осталог, и захтев тзв. скупштине Косова да постане придружени члан, након што је одлуку о томе у марту донео Стални одбор Парламентарне скупштине НАТО.

петак, 14. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије