Талас грипа, ковида и великог кашља – деца најизложенија, али још није касно за имунизацију  

У земљи циркулишу грип, коронавирус и велики кашаљ, али још увек није касно за имунизацију. Директорка Института "Батут" Верица Јовановић изјавила је за РТС изјавила је да је да нема разлога за бригу када је реч епидемијска ситуација. "Највећи број је регистроване деце са симптомима сличних грипу, а у ризику су особе са слабим имунолошким системом", поручује Јовановићева.

Завршава се зимски распуст за ученике на територији Војводине 15. јануара, док за ђаке широм Србије 22. јануара. Због појачане циркулације више вируса – короне, грипа и великог кашља, као и респираторног синцицијалног вируса, било је најава да би распуст можда могао да буде продужен. Масовна окупљања током празника, такође, допринела су ширењу вируса.

Професорка Верица Јовановић за Јутарњи дневник РТС-а рекла је да су бројни вируси, обољења слична грипу, као и коронавирус око нас, али да нема разлога за бригу.

"У питању је уобичајени талас. Према подацима Батута, у овом тренутку нема разлога за бригу, када је реч о епидемијској ситуацији, да би се одложио почетак школе. У највећом ризику су особе са слабим имунолошким системом", каже Јовановићева.

Јовановићева указује да је од 1. до 7. јануара регистровано око 8.506 особа које су биле са симптомима грипа, али је ипак дошло до пада регистрованих.

"Утицај на бројеве сигурно је имао празнични период, јер се грађани нису јављали здравственим установа. Није дошло до скока броја оболелих од грипа, иако је била прослава и окупљања. Дошло је смањења размена вируса и због школаског распуста", навела је Јовановићева.

"Регистровано 19.500 заражених"

Јовановићева, ипак, наводи да је током претходне недеље регистровано 19.500 случајева различитих респираторних инфекција.

"На територији наше земље, није регистрован претерани број случајава када су у питању респираторна обољења. У овом тренутку, уз примену неспецифичних мера, можемо пратити епидемијску ситуацију", навела је Јовановићева, подсећајући да за имунизацију још није касно.

Према њеним речима, највећи број обољења сличних гипу региструје се у дечјем узрасту, али је изложено и радно активно становништво. 

"Када је реч о коронавирусу дошло је до пада броја оболелих, док је регистрован 21 случај великог кашља. Од почетка прошле године имамо регистрован 1.051 случај оболелих на пертусис. На три до пет година се ово дешава", истиче Јовановићева.

Пад имунизације

Директорка Батута наглашава да треба да се избегавају контакти са инфицираним особама, уз хигијену руку и радних површина, као и просторија у којим боравимо. 

Јовановићева закључује да раст броја оболелих од великог кашља прати и пад вакцинације.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво