Талас грипа, ковида и великог кашља – деца најизложенија, али још није касно за имунизацију  

У земљи циркулишу грип, коронавирус и велики кашаљ, али још увек није касно за имунизацију. Директорка Института "Батут" Верица Јовановић изјавила је за РТС изјавила је да је да нема разлога за бригу када је реч епидемијска ситуација. "Највећи број је регистроване деце са симптомима сличних грипу, а у ризику су особе са слабим имунолошким системом", поручује Јовановићева.

Завршава се зимски распуст за ученике на територији Војводине 15. јануара, док за ђаке широм Србије 22. јануара. Због појачане циркулације више вируса – короне, грипа и великог кашља, као и респираторног синцицијалног вируса, било је најава да би распуст можда могао да буде продужен. Масовна окупљања током празника, такође, допринела су ширењу вируса.

Професорка Верица Јовановић за Јутарњи дневник РТС-а рекла је да су бројни вируси, обољења слична грипу, као и коронавирус око нас, али да нема разлога за бригу.

"У питању је уобичајени талас. Према подацима Батута, у овом тренутку нема разлога за бригу, када је реч о епидемијској ситуацији, да би се одложио почетак школе. У највећом ризику су особе са слабим имунолошким системом", каже Јовановићева.

Јовановићева указује да је од 1. до 7. јануара регистровано око 8.506 особа које су биле са симптомима грипа, али је ипак дошло до пада регистрованих.

"Утицај на бројеве сигурно је имао празнични период, јер се грађани нису јављали здравственим установа. Није дошло до скока броја оболелих од грипа, иако је била прослава и окупљања. Дошло је смањења размена вируса и због школаског распуста", навела је Јовановићева.

"Регистровано 19.500 заражених"

Јовановићева, ипак, наводи да је током претходне недеље регистровано 19.500 случајева различитих респираторних инфекција.

"На територији наше земље, није регистрован претерани број случајава када су у питању респираторна обољења. У овом тренутку, уз примену неспецифичних мера, можемо пратити епидемијску ситуацију", навела је Јовановићева, подсећајући да за имунизацију још није касно.

Према њеним речима, највећи број обољења сличних гипу региструје се у дечјем узрасту, али је изложено и радно активно становништво. 

"Када је реч о коронавирусу дошло је до пада броја оболелих, док је регистрован 21 случај великог кашља. Од почетка прошле године имамо регистрован 1.051 случај оболелих на пертусис. На три до пет година се ово дешава", истиче Јовановићева.

Пад имунизације

Директорка Батута наглашава да треба да се избегавају контакти са инфицираним особама, уз хигијену руку и радних површина, као и просторија у којим боравимо. 

Јовановићева закључује да раст броја оболелих од великог кашља прати и пад вакцинације.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара