Читај ми!

Обележен Дан сећања на жртве Холокауста

Србија обележава национални Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава нацизма и фашизма у Другом светском рату.

На Старом сајмишту, месту најозлоглашенијег нацистичког логора на територији окупиране Србије, државни секретар Министарства за рад, борачка и социјална питања Зоран Антић предводио је државну церемонију полагања венаца и одавања почасти заробљенима и настрадалима.

У Централној кули на Старом сајмишту привремено је организована изложба "Логор на Београдском сајмишту 1941–1944", која ће посетиоцима бити доступна након завршетка радова на Централној кули.

И заменица градоначелника Београда Весна Видовић положила је венац на Споменик жртвама геноцида.

"Овде, на Старом сајмишту у Београду, у два нацистичка логора, у оквиру тадашње НДХ, страдало је више од 6.500 Јевреја, око 10.000 Срба и више стотина Рома од 1941. до 1944. године. Сећањем на њихово страдање, Србија показује посвећеност култури људских права и културу сећања. На простору Старог сајмишта, који је деценијама био запуштен, почела је изградња Меморијалног комплекса 27. јула прошле године. Прва фаза радова је завршена, а биће формирана још два музеја у којима ће бити документа, фотографије и докази нацистичких злочина", рекла је Видовић.

Дан сећања обележава се као спомен на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу – Доња Градина у НДХ.

Концентрациони логор Јасеновац једно је од највећих стратишта у Другом светском рату. У том логору убијено је на стотине хиљада цивила – највише Срба, Јевреја и Рома, укључујући десетине хиљада деце.

субота, 24. фебруар 2024.
15° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво