Читај ми!

Обележена годишњица пробоја јасеновачких логораша у Млаки

Обележена је 78. годишњица од пробоја јасеновачких логораша у селу Млака крај Јасеновца. Помен је служен у Храму Светог пророка Илије.

Обележавању пробоја присуствовао је потпредседник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, преноси РТРС.

Концентрациони логор Јасеновац, био је највећи логор смрти у тадашњој НДХ на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата.  Формиран је у августу 1941. године, обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац. 

Усташе су у априлу 1945. године почеле коначну ликвидацију логора, што је подразумевало да буду убијени сви преостали логораши, уништена архива, а објекти логора спаљени и уништени до темеља.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, на дан пробоја у логору Јасеновац била су 1.073 логораша, од којих је 600 кренуло у пробој, а преживело их је деведесет.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у Јасеновцу је током Другог светског рата страдало 700.000 жртава усташких злочина, међу којима око 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.  У Јасеновцу је страдало око 20.000 деце.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво