Грујичић: Неонатални тест на СМА о трошку државе у свим породилиштима

Неонатални скрининг новорођенчади на спиналну мишићну атрофију (СМА) убудуће ће се радити о трошку државе, а Републички фонд за здравствено осигурање (РФЗО) већ је издвојио средства за то, рекла је данас министарка здравља Даница Грујичић приликом посете УКЦ Крагујевац.

У Србији се годишње открије око пет случајева СМА, а скрининг ће, како је најавила Грујичић, бити уведен у сва породилишта. "Сада је организација тога на Институту за јавно здравље Србије 'Др Милан Јовановић Батут' и РФЗО, зато што та деца, уколико се открије, у првој години живота треба да добију лекове.

Држава је издвојила огромна средства, 4,3 милијарде динара за лечење деце са ретким болестима, а издвојиће још више уколико буде потребе", поручила је министарка.

Фонд за упућивање за лечење у иностранству, Министарство здравља ће, како је Грујичић најавила, вратити у надлежност РФЗО-а.

"Они имају комплетну инфраструктуру која то може да подржи, а не треба министарство тиме да се бави. Правилник фонда такође мора да се промени, и то највероватније у наредних месец дана, зато што морају да се прошире индикације. Ако имате један или два случаја годишње, ви никада не можете да стекнете искуство како то да лечите", рекла је министарка.

Према њеним речима, убудуће ће поступати тако да специјалисти из иностранства дођу код нас и лече ту децу овде, до тога да деца оду тамо, па да терапију одржавања примају код нас, јер нема потребе да се некоме каже да иде, некоме да не иде - то је професионална шизофренија и то нећемо дозволити.

Крајем прошле године гинеколошко-акушерској клиници Народни фронт покренут је пилот пројекат неонаталног скрининга спиналне мишићне атрофије (СМА).

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво