Читај ми!

Дечак Лав Теодоровић примио најновију генску терапију за СМА

Двогодишњи дечак који болује од спиналне мишићне атрофије Лав Теодоровић први је у Србији примио генску терапију золгенсма у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Професор Димитрије Николић из Дечје клинике у Тиршовој каже да је дечак Лав Теодоровић добро и очекује да сутра буде пушен кући.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић рекла је раније за РТС да ће од данас свако дете које испуни критеријуме, а болује од спиналне мишићне атрофије, моћи да у Србији прими најскупљи лек на свету.

Он ће се давати у Универзитетској дечјој болници у Тиршовој, која има најсавременије капацитете за давање те најновије генске терапије, рекла је директорка РФЗО.

Истакла је да ће искључиво лекари, на основу стручних критеријума, одлучивати о томе да ли ће неко дете добити генску терапију, или један од преостала два лека за спиналну мишићну атрофију – рисдиплам и спинраза.

Неки од критеријума су специфичне генетске анализе или тестирања и да дете има до две године, јер је у том узрасту терапија ефикаснија.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво