Читај ми!

Вучић: Најскупљи лек на свету платићемо за петоро до осморо деце на годишњем нивоу

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће се из буџета Србије за лечење деце у иностранству издвојити још 30 милиона евра, као и да ће се генски тестови и скрининг на спиналну мишићну атрофију радити у свим породилиштима у Србији. Истиче и да ће држава плаћати најскупљи лек на свету, Золгенсму, за петоро до осморо деце на годишњем нивоу. Гостујући на ТВ Пинк Вучић је говорио и о повлачењу припадника косовске полиције, као и о америчким санкцијама Александру Вулину и изјави члана Председништва БиХ Дениса Бећировића.

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија у првих пет земаља у Европи по нивоу подршке различитим лицима, укључујући и децу, за ретке болести.

Навео је да је уведено много иновативних лекова, али да ће на том пољу морати да се убрза рад. Указао је и да је за 10 година на лечење и дијагностику у иностранство упућено 4.887 деце.

"Ми ћемо ове године, од данашњег дана, мимо већ планираног буџета за ретке болести и лечење у иностранству, издвојити 30 нових милиона евра, то је огроман новац", рекао је Вучић.

Најавио је и да ће се генски тестови и скрининг на спиналну мишићну атрофију радити у  целој земљи, на сваком детету.

Вучић је указао и на случај дечака Лава Теодоровића, чији родитељи се боре како би сакупили новац за најскупљи лек на свету, Золгенсму, који кошта око 1.700.000 евра на годишњем нивоу.

"Надамо се да ћемо у наредна два или три месеца донети правилник, којим ћемо тај лек увек моћи да платимо за петоро до седморо, максимално осморо деце на годишњем нивоу", рекао је Вучић.

Подстицајне мере за пето и шесто дете

Председник Вучић је, коментаришући пораст броја живорођене деце у Србији у 2022. години рекао да ће бити донете и системске мере којима ће се помоћи родитељима за пето и шесто дете.

Истакао је да је огроман новац досад одвојен за мере којима се подстиче рађање деце, односно помаже родитељима.

Навео је и да је стопа фертилитета порасла са 1,52 на 1,63 што је лоше, али боље него што је било.

"Лепо је имати куче и маче, али најлепше је имати децу, ако можете", навео је Вучић.

“Запад интересује само како да сачувају своје чедо и праве балансе“

Говорећи о ситуацији на Косову и Метохији, Вучић је рекао да су му у Кишињеву француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц рекли да ће албански градоначелници поднети оставке, а да Србији морају да учествују на новим изборима.

Вучић је упитао шта се то променило од последњих избора, будући да ништа није урађено на формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

"На све то Курти каже ‘па то нас не интересује, нећемо, не пада ми на памет‘. Па из Брисела зову и кажу ‘морате да пишете петицију, ја им кажем Шолц и Макрон су рекли да ће они да поднесу оставку, али то не важи јер Куртија баш брига да то испуне“, навео је Вучић.

Председник је рекао и да је Србија испунила све из плана за деескалацију, осим симултаног повлачења људи који се налазе испред зграда општина на северу КиМ, са припадницима тзв. косовске полиције

“Они имају сирову и сурову силу, нико од њих не поштује никакво право, да поштују никада не би извршили агресију на ову земљу. Интересује их само како да сачувају своје чедо и праве балансе око свега“, рекао је Вучић.

Вучић о изјави Бећировића

Вучић је изјавио да је суштина целе приче око изјаве бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића да Срби увек морају да буду криви за све.

Рекао је да су се "као пијан плота" ухватили изјаве директора БИА Александра Вулина о српском свету.

"Ко ради на пројекту Велика Србија? Ухватили су се Вулинове изјаве о српском свету, а сви они раде на својим световима мртви ладни. Али ће да причају о нашем који не постоји. Суштина је да Срби морају да буду криви за све, то траје од Аустроугарске, преко Берлинског конгреса и Првог светског рата. Само је важно да Србија не буде јака", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Срби су "реметилачки фактор" и тако ће да нас доживљавају.

Указао је и да нико са Запада није реаговао на оно што је рекао Бећировић.

"Ту има неколико питања, али главна теза није та у којој он нас оптужује лажно за жељу да се створи велика Србија. Али, забринуло ме постављање питање - начин на који је постављено, што је мене запањило, да нико није реаговао и да сви ћуте. А то је може ли, како они кажу, геноцид да се понови. Да преведем, то значи тврдњу да ми имамо што у Србији, што у суседству, људе који су злочинци по природи, који имају намеру да тешке злочине понове или како они кажу геноцид. Кажу да су то закључили по томе што постоји опасност, а рефлексија тога је - спремај се народе и мрзи оне који живе заједно са нама, то је порука бошњачком народу – мрзите Србе, јер се спремају да нам поново науде и морамо поново да будемо спремни да их дочекамо, и на то нико није реаговао", навео је Вучић.

Вучић: Вулину не би увели санкције да сам најавио санкције Русији

Председник Вучић је рекао и да су САД увеле санкције директору БИА Александру Вулину због Москве и његовог односа са Русијом.

"Да сам ја само дан пре тога најавио увођење санкција Русији, Вулину не би биле уведене санкције. То није нешто што ја мислим, већ ја то знам, јер ми је то тако речено", рекао је вечерас Вучић.

Он је рекао и да је у санкцијама поменута дрога и да Србија зато тражи све информације о томе. "Ако нам доставе ми ћемо процесуирати Вулина", рекао је Вучић.

Вучић је поводом тврдњи да су Вулину уведене санкције због тога што има везе са Слободаном Тешићем и продајом оружја рекао да Вулин са тим има везе само по функцијама које је обављао.

"Они би желели да продају оружје коме хоће, а да им ми не будемо такмац. И 'Крушик' је био конкуренција Бугарима, а сада очекујем додатни удар на 'Крушик'", рекао је Вучић.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се