Кад систем закаже - ко је све одговоран у случају заточене девојчице

Осмогодишња девојчица која је годинама била затворена у стану у Београду, је стабилно и није животно угрожена, потврђено је РТС-у у дечјој клиници у Тиршовој. Министарство за бригу о породици покренуло је контролу рада Центра за социјални рад - надлежног у овом случају. Бранко Ружић, министар просвете науке и технолошког развоја  истиче да су сви одговорни што је девојчица остала невидљива за систем.

Неухрањена и дехидрирана - у таквом је стању девојчица из Миријева примљена у дечју болницу у Тиршовој. Без видљивих повреда и ван животне опасности. Али како је годинама остала невидљива за систем и ко је за то одговоран требало би да утврди контрола рада шест институција коју тражи Заштитник грађана. Међу њима је и Министарство за бригу о породици које је већ покренуло контролу рада Центара за социјални рад у општинама Палилула и Звездара.

"Важно је да ће сада и Центар за социјални рад који је преузео надлежност над дететом, на квалитетан начин сагледати њену судбину, да ће бити процесуиран родитељ који је дозволио запуштање детета. Евидентно је да је овде систем заказао", истиче Бранко Ружић.

Још у породилишту сугерисано је да родитељи нису подобни за бригу о детету. После кратког измештања из породице дете је ипак враћено оцу, јер је суд проценио да је подобан родитељ.

За две године праћења, није уочено да је дете угрожено. Новинарка РТС-а Сузана Дука, која прати случајеве злоупотребе деце, каже да је све је указивало да је требало раније реаговати, јер су пријаве стизале и од комшија.

"Девојчица има осам година, она би требало да иде у основну школу. Ако ви своје дете не упишете у школу, неко ће да вам покуца на врата, послаће вам допис и да вам каже да то морате да учините иначе ћете платити казну, вакцинација, такође. Да ли је ико поставио питање, зашто то, мислим да смо сви одговорни заказали у ланцу, јер ћемо рећи да су родитељи највећи пријатељи. Ево случај показује да то баш и није тако", указује Дука.

Деца су увек жртве насиља у породици и зато је Заштитник грађана покренуо иницијативу за измену Закона о спречавању насиља у породици - да се пропише да је дете увек жртва без обзира на то да ли је сведок или је и само физички злостављано. Она сама не могу да се изборе за себе и премала су да препознају насиље.

"Једном ми је у једном дому за ургентно збрињавање злостављане деце једна психолошкиња рекла, када питамо децу, која вам је највећа жеља, желимо да се вратимо својим родитељима", наводи Дука.

У случају девојчице заточене у стану очекује се казна за оца, али и одговорност локалне власте. Они воде матичну евиденцију и дужни су по закону да обавесте предшколске установе и школе о деци која су стасала за упис, што није урађено у случају осмогодишњег детета.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво