Случај заробљене девојчице са Звездаре: Како је могуће да неко дете постане невидљиво за систем

Заштитник грађана је наложио да се испита одговорност свих институција које су биле укључене у случај занемарене осмогодишње девојчице на Звездари. И Министртсво за бригу о породици најављује ванредну инспекцију.

Родитељи су у обавези да одведу дете на преглед код педијатра када напуни месец дана. Прописано је још пет контролних прегледа само у првој години живота и то у тачно одређеним месецима.

"Након тога у другој прегледи се врше од 13. до 15. и од 18. до 24. месеца. После тога, једном годишње се врше ти контролни прегледи у трећој и у петој години и систематски преглед детета у четвртој години. Након тога, следећи преглед детета је пред полазак у школу", каже др Данијела Полугић из Дома здравља Врачар. 

Дешава се да се родитељи понекад не појаве у предвиђеном периоду.

"Уколико се не појављује неко дужи период ми најчешће позовемо дете најчешће уколико није вакцинисано, или позовемо телефоном или пошаљемо позив да се родитељи одазову вакцинацији и редовном систематском прегледу детета. Уколико се не јављају, значи прво их позовемо, а након тога уколико дете није вакцинисано може да се привали или санитарном инспектору или социјалној служби", каже докторка Полугић.

Обавезни лекарски прегледи, неполазак у школу...  

Надлежни ће тек утврдити да ли је девојчица из Миријева била на обавезним прегледима, јер, у случају неодазивања, дом здравља је дужан да пријави случај.

И неполазак у школу је један од сигнала да нешто није у реду. У писаном одговору редакцији Београдске хронике из Министарства просвете стоји да је обавеза уписа деце регулисана Законом о основама система образовања и васпитања.

Јединица локалне самоуправе води евиденцију и обавештава школу и родитеље, односно друге законске заступнике о деци која треба да се упишу у први разред основне школе најкасније до краја фебруара текуће године за наредну школску годину.

Министарство за бригу о породици ће обавити надзор над стручним радом градског Центра за социјални рад.

"И то у поступку који су они раније водили у односу на ову породицу која је била на њиховој евиденцији, а такође ћемо извршити надзор градског Центра за социјални рад у односу на њихово поступање након овог догађаја“, рекао је Вукота Влаховић из Министарства за бригу о породици

Одговор на питање ко је затајио у ланцу надлежних институција затражио и заштитник грађана који је покренуо поступак контроле законитости и правилности рада шест надлежних органа.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво