Читај ми!

Представљено победничко решење за нову зграду у Студентском граду

У Палати "Србија" представљено је победничко решење конкурса за нову зграду за смештај академаца у Студентском граду. Дело је турских архитеката, а зграда би требало да буде завршена до краја 2026. године. Средства су обезбеђена из буџета и кредита Развојне банке Савета Европе.

Смештај током студија и даље је једно од најважнијих питања за студенте који се школују ван места становања. У највећем студентском кампусу на Балкану, Студентском граду, тренутно борави више од 4.600 академаца. Када нова зграда буде завршена, биће места за још хиљаду.

"Наш циљ је да обезбедимо додатне капацитете, створимо добре и економски прихватљиве услове за смештај студената и на тај начин дамо додатни подстрек нашим младима да остваре своје амбиције. Подсетићу да студенти не плаћају пуну цену смештаја и исхране у домовима, плаћају око 30 одсто економске цене ових услуга", наводи министар просвете Бранко Ружић.

Стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш каже да се повећањем броја студената доприноси развоју привреде засноване на знању, што има позитиван утицај на укупну економију и друштво, али и на будући развој земље.

Процењена вредност радова је око 25 милиона евра, а додатних милион и по евра биће уложено у опремање.

Архитекта Бурак Пеленк из Студија "Nous Architecture" из Турске наводи да зграду, која ће имати 431 собу, карактеришу једноставност дизајна и конструкције, зелене површине на крову, заједничке просторије за социјализацију, како би се створили бољи услови за живот и дружење студената.

За Развојну банку Савета Европе образовање је једна од кључних области у коју улаже средства.

"Морамо да подржавамо најрањивије групе у друштву и омогућимо им боље услове становања и наставак образовања. Зато је образовање и даље једна од кључних области и у нашој новој стратегији", истиче менаџерка Развојне банке Савета Европе за Србију Надежда Грочкова Лерусте.

У оквиру пројекта Студентско организовање, осим новог објекта у Студентском граду, биће завршен и студентски дом у Нишу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво