Читај ми!

Процењује се штета од поплава у Рашки, Новом Пазару и Тутину, општинама потребна помоћ

У Рашки, Новом Пазару и Тутину сумирају штету коју је причинила поплава. У Новом Пазару још само висинске зоне немају воду, али се очекује да се до краја дана и тај проблем реши. Пијаћу воду до вечерас требало би да имају и сви грађани Рашке. У Тутину се и даље користи само техничка вода.

Водена стихија уништила је за кратко време оно што су држава и мештани годинама стварали у приобланим подруцијама дуж река Ибра, Рашке, Трнаве, Јошанице и Видрењака. Од Рашке до Новог Пазара имају слична искуства.

"Ова река има велики слив и ко зна колико тих поточића се слива у реку и кад падају те кише дуго наравно да водостај нарасте", каже један мештанин.

"Брана задржава велику количину шута, материјала и онда вода жива иде и укопава корито. Да није било корито укопано још би већа штета овде била", додаје други.

Пред државом и локалним самоуправама је још један задатак који треба решити на прагу зиме.

"Груба процена штете је преко 200 милиона динара. Ми то заиста као општина не можемо да покријемо. Надамо се да ће Република Србија помоћи у санирању штете", рекао је председник општине Рашка Немања Поповић.

Због поплављених пословних објеката не ради велики број радника, што додатно повећава и онако велику штету коју морају да надокнаде.

"Сервис, опрема, све је било под водом. Била је катастрофа. То је огромна штета. Дошли смо у неку ситуацију да не знамо шта да радимо", каже директор сервиса за поправку аутомобила у Новом Пазару Есад Праменковић.

Град Нови Пазар формирао је четири комисије за процену штете. Још увек немају коначне податке али груба процена штета износи више од 120 милиона динара. Прве процене штете од поплава у Тутину износе више од 100 милиона динара.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво