Читај ми!

НВО "Актив": Припадници полиције напали Миодрагa Милићевићa у близини Јариња

НВО "Актив" саопштила је да је извршни директор те организације Миодраг Милићевић данас на северу Косова био изложен физичком и вербалном малтретирању од стране припадника специјалних јединица косовске полиције. Полицијска централа у Приштини негирала је да је дошло до инцидента или малтретирања.

Како се наводи у саопштењу НВО "Актив", до инцидента је дошло око 9.30 часова, у близини прелаза Јариње, када је, како истичу, Миодраг Милићевић заустављен од стране припадника специјалне јединице, издвојен из колоне и у тренутку испитивања један припадник специјалне полиције га је песницом ударио у стомак.

Истовремено, додаје се у саопштењу, дошло је и до вербалног малтретирања када су на Милићевића полицајци викали и захтевали да "ћути" и постављали му питања "зашто нема косовска документа".

"Током целе процедуре од заустављања до испитивања, извршни директор НВО 'Актив' је у потпуности сарађивао са полицијом и ничим није изазвао насилну реакцију припадника полиције", истиче се у саопштењу.

НВО "Актив" је ужаснута овим инцидентом и најоштрије осуђује насилно понашање припадника специјалних јединица.

"Ударац у стомак је чиста бруталност и ничим изазвана прекомерна употреба силе од стране специјалних јединица полиције указује на нарушено безбедносно окружење на северу Косова и неконтролисано деловање припадника полиције које прети продубљивању кризе и могућој ескалацији већ нарушеног безбедносног окружења на северу Косова", указује НВО "Актив".

Ова организација, која се бави заговарањем, промоцијом демократије и дијалогом у друштву, упозорава на недопустиво понашање припадника јединице специјалне полиције и позива косовску владу и надлежне институције да покрену хитну истрагу којом би се утврдила одговорност припадника јединице специјалне полиције и тиме спречило понављање сличних ситуација.

"Ово је посебно опасна ситуација уочи истека рока за изрицање опомена и најаве спровођења друге фазе одлуке Владе Косова о кажњавању власника возила са старим регистарским ознакама", саопштава НВО "Актив".

Додају и да ће против припадника специјалних полицијских снага бити поднета пријава косовском полицијском инспекторату и свим надлежним органима.

Полиција: Није било инцидената или малтретирања

Полицијска централа у Приштини негирала је да је на пункту Јариње, на северу КиМ, физички и вербално малтретирала извршног директора НВО "Актив" Миодрага Милићевића, не спомињући да је Милићевић претходно заустављен у близини пункта, како је то саопштено из поменуте организације.

"Данас у 09:28 часова дотично лице (М. М.) са својим возилом се појавио на прелазу СПК-Јариње и након обављене процедуре несметано је наставио ка правцу Србије. Вреди нагласити да није било инцидената или малтретирања над њим како се наводи или алудира у објављеним чланцима медија", наводи полиција.

Истичу и да су покренули  поновну проверу "где су дежурни полицајци на Јарињу питали и српску страну да ли је неко уложио притужбе, за шта је потврдио и шеф смене српске стране да до сада није било притужби на лоше понашање или нешто слично".

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се