Читај ми!

Због Тик-ток изазова деца спремна на све – број прегледа, лајкова и коментара најважнији

Једанаестогодишњак из Старе Пазове прошле седмице је наводно скочио са прозора школе због Тик-ток изазова. Овај случај није усамљен, а због доказивања у друштву и прављења снимака који ће имати велики број прегледа нека деца су спремна на све – не размишљајући о последицама.

Готово сваки основац има мобилни телефон. Осим друштвених мрежа, многи користе и апликације на којима је број прегледа, лајкова и коментара најважнији.

Да би се идвојили у друштву и на интернет поставили што занимљивији и опаснији снимак, млади често несвесно угорожавају свој живот.

Психолози кажу да млади нису довољно упознати са опасностима у вирутелном свету. Истичу и да су деца неретко дигитално писменија од родитеља.

"Довољно је да ми одрасли будемо информисани шта све може да се деси и да разговарамо са својом децом, да пратимо промене у понашању, промене у расположењу, круг вршњака у којима се дете креће. Колико су опасне друштвене мреже, толико је опасан реалан живот, реални изазови, сусрети. Дете се са изазовима и млади сусрећу свуда, у медијима, тако да је веома важно научити дете да има исправан став и да научи каже не", каже Оливера Милутиновић, школски психолог.

Од задовољства до зависности од видео-игрица пут је кратак. Нека деца и до десет сати дневно проведу испред рачунара.

"Светска здравствена организација је 2018. године сврстала зависност од играња видео-игара у међународну класификацију болести, што је заиста забрињавајуће. Из искуства могу да кажем да се тачно примети код деце која превише времена проводе играјући видео-игре, у смислу поремећаја пажње, проблема приликом изражавања, то су неке ствари које могу на часу да приметим, али верујем и да их је и више", истиче Лидија Перишић, мастер инжењер информационих технологија.

Забраном употребе мобилних телефона се не може много постићи, а разговором и едукацијом родитељи најбоље могу да заштите и оснаже своју децу.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво