ТВ Aвала уступа део капитала РТЛ-у

Савет РРА начелно дозволио телевизији Авала да уступи мање од 50 одсто свог капитала новом стратешком партнеру, компанији РТЛ.

Заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА) Горан Караџић потврдио је да је Савет РРА начелно дозволио телевизији Авала да део капитала уступи новом стратешком партнеру, луксембуршкој компанији РТЛ.

"Реч је о 49 одсто капитала", навео је Караџић и подсетио да странци не могу поседовати већински удео у власништву над електронским медијима.

Трансфер ће моћи да се обави када Авала достави уговор из кога се види да нема недозвољене медијске концентрације и допуни захтев за преузимање.

Према речима члана Савета РРА Слободана Ћорића допуна захтева се односи на сувласнике ТВ Авала и на потребу да буде прецизиран проценат који ће остати у власништву сваког од њих.

"Остало је нејасно колики ће део свог власништва у ТВ Авала уступити сувласници, па је због тога затражено да захтев буде допуњен и тим подацима, али проценат РТЛ-а свакако неће прећи 49 одсто", прецизирао је Ђорић.

Како је наведено на интернет сајту Агенције за привредне регистре, највећи процентуални удео у власништву ТВ Авала има привредник Данко Ђунић (45,65), затим београдска предузећа "Технопрогрес" (30,68) и "Медиа плус" (14,94), а потом и власник ТВ Пинк Жељко Митровић (4,95).  

Телевизија Авала има дозволу за емитовање програма на читавој територији Србије, такозвану националну фреквенцију коју РТЛ није добио на конкурсу.

Законом о радиодифузији предвиђено је да дозволу за емитовање програма, која се одобрава на осам година, може имати само домаће правно или физичко лице, а странци као физичка или правна лица могу учествовати у оснивачком капиталу емитера са највише 49 одсто укупног капитала.

Према незваничним подацима агенције Бета, могућа је и промена назива ТВ Авала у РТЛ-Авала, али та примена не захтева издавање нове дозволе за емитовање програма.

Иначе, дозвола за емитовање програма не може се уступати, изнајмљивати или на други начин пренети или отуђити, чак ни када емитер прода опрему за емитовање програма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије