Читај ми!

По правду ван Београда

Домаће правосуђе има шест милиона нерешених спорова. Око 60 одсто предмета налази се пред београдским судовима. Ради бржег решавања спорова, предмети из главног града шаљу се у судове у другим местима.

Пред српским судовима има шест милиона нерешених предмета, па се тај податак користи и као доказ неефеикасности домаћег правосуђа. Ипак, нису сви судови једнако оптерећни. Око 60 одсто предмета налази се пред београдским судовима. Врховни касациони суд због тога је одлучио да 3.000 предмета из Вишег суда у Београду пошаље на одлучивање судовима широм Србије.

Док су виши судови у Србији на крају 2012. године имали од три до три стотине пренетих предмета, Виши суд у Београду имао је више од 18.000 нерешених жалби у парничним поступцима. Када се томе дода податак и да поступци трају по неколико година, стиче се утисак да је правда доступнија грађанима у мањим градовима, него у престоници.

"Сваки предмет је у суштини нов, нико га није судио, он само стоји и води се као стари, јер није стигао на ред да буде решен, ту стоји одлука, жалба и списи предмета", каже председник Врховног касациног суда Драгомир Милојевић.

У зависности од броја нерешених предмета, судовима у Србији послато је од 100 до 200 парница. У суд у Прокупљу стигло је нешто више од 100 предмета.

"Наше парнично веће је врло ефикасно у изради другостепених одлука, без обзира на то што ће примити тај број предмета, ми ћемо поступити потпуно у складу са законом и у роковима који су за то прописани", рекао је заменик председника Вишег суда у Прокупљу.

У Врховном касационом суду кажу да ће се таква пракса примењивати само у парницама, пошто присуство странке није обавезно. Које предмете ће уступити колегама из других градова одлучивали су у вишем суду, али се водило рачуна о равноправности.

"Има предмета из 2011, 2012 и 2013 године. Нисмо хтели ни да буду све стари, ни све нови предмети, да би та доступност правди грађана била у неку руку испоштована", каже Драгомир Милојевић. 

Према његовим речима, нису сви судови добили 2011, 2012, 2013. годину, него по одређени број из сваке године, тако да буде уједначеност по старости предмета.

Планирано је да у септембру судовима буде прослеђено других 3.000 предмета и таква пракса ће се наставити и даље.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије