Читај ми!

Највише дискриминисаних на послу

Поверенику за заштиту равноправности у 2012. години поднето највише притужби по основу инвалидитета или етничке припадности, и то у сфери рада и запошљавања, показао извештај те независне институције.

Највише притужби Поверенику за заштиту равноправности у 2012. години поднето је по основу инвалидитета или етничке припадности, и то у сфери рада и запошљавања, показао је извештај те независне институције.

Поверенику је прошле године поднето 465 притужби на дискриминацију, што је знатно више него 2011. и 2010. године, наводи се у извештају. Додаје се да је број притужби и даље мали с обзиром на распрострањеност дискриминације у Србији.

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић рекла је да извештај показује да смо и даље друштво у коме је дискриминација раширена, да још увек има оних грађана који нису толерантни према мањинама, ЛГБТ популацији, верским мањинама, па чак и према странцима.

Међутим, како је рекла, извештај је показао да грађани знају шта је дискриминација и не одобравају је, али нису сигурни коме треба да се обрате кад су дискриминисани.

"Повереник за заштиту равноправности је специјализовани државни орган основан да се бави заштитом наше слободе, односно нашег права да будемо равноправни", објаснила је Петрушићева.

Према њеним речима, много је разлога што грађани кад су дискриминисани не користе она средства која им закон пружа. Неки од разлога је што повереник није довољно видљив и на томе треба да се ради.

Други разлог је страх да ће њихов полажај бити гори, а има и оних који мисле да нема смисла за тако нешто, рекла је Петрушићева.

Повереница каже да ниједан орган не може сам да утиче на сузбијање дискриминације већ да то треба да ураде сви заједно.

"Дискриминација је најизраженија у сфери рада и запошљавања по различитим основима и на основу пола, националне припадности и по основу чланства у политичким партијама", прецизирала је Петрушићева.

Повереник може да понуди медијацију, која представља неформални поступак у коме медијатор помаже оном ко се осећа дискриминисано и оном ко је извршио дискриминацију да путем преговора пронађу решење, истиче Петрушићева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије