Читај ми!

Деца жртве интернет порнографије

Савремене технологије унапређују наша друштва али и олакшавају злоупотребу деце у порнографске сврхе, иза чега често стоје криминалне групе, истако министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Министар полиције присуствовао формирању Глобалне алијансе за борбу против сексуалног злостављања деце путем интернета у Бриселу.

Савремене технологије унапређују наша друштва али и олакшавају злоупотребу деце у порнографске сврехе иза чега често стоје криминалне групе, истако српски премијер и министар унутрашњих послова Ивица Дачић на формирању Глобалне алијансе за борбу против сексуалног злостављања деце путем интернета у Бриселу.

Председник Владе Србије Ивица Дачић оценио је у Бриселу, поводом формирања Глобалне алијансе за борбу против сексуалног злостављања деце путем интернета, да тај вид криминала има изразито "прекограничан и транснационалан" карактер и поручио да они који се баве безбедношћу морају бити истрајнији у тој борби.

Дачић, који је и министар унутрашњих послова, изразио је задовољство што је Европска комисија покренула ову иницијативу и организовала конференцију у циљу што успешније борбе против сексуалног злостављања деце на интернету, наводи се у саопштењу МУП-а.

Министар полиције је, како се наводи, у обраћању подсетио да је мало организација са тако свеобухватним програмом као што је то Глобална алијанса која је данас формирана.

Дачић је такође оценио да је природа криминалних активности, које су карактеристичне за овај вид криминала, "била и биће изразито прекогранична и транснационална".

"Савремене технологије цивилизацијски унапређују наша друштва, али их чине и рањивијим и изложенијим злоупотребама, јер савремени начини размене мултимедијалних садржаја на интернету чине материјал, настао искоришћавањем деце у порнографске сврхе, доступан најширој јавности у неколико секунди, а често се може наћи и бесплатно на интернету", казао је Дачић.

Он је истакао да иза оваквих садржаја често стоје криминалне групе које покушавају да дођу до зараде, користећи "тражњу" за оваквим материјалом, што доводи до ширења круга малолетних лица која постају жртве.

"Ми, представници безбедносног сектора, имамо главни задатак да својим деловањем обезбедимо безбедност и мир нашој деци која су најрањивија популација. Колико смо ми у том послу истрајни, утолико ће број деце која су жртве сексуалне експлоатације бити мањи", поручио је српски премијер.

Дачић је подсетио да је МУП Србије током 2010. године покренуло акцију под називом "Армагедон" у оквиру које су, до сада, поднете кривичне пријаве против великог броја лица.

На основу достављених информација од стране МУП Србије у Великој Британији, САД и другим државама, како је рекао, ухапшено више десетина лица која су вршила наведена кривична дела.

"Уверен сам да ова Алијанса има огроман потенцијал да управља сопственим развојем у жељеном правцу и обезбеди сигурну будућност нашој деци", закључио је Дачић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво