Читај ми!

Наука 2024: Биљка као зачин

Од велике зачинске грознице, до тренутка када су нестали са блиставе позорнице моћи, зачини су својим заносним аромама проткали једну од најузбудљивијих прича људске цивилизације.

Чињеница да им данас не приступамо са истим страхопоштовањем и жаром, не чини их мање занимљивим – управо због тог богатог историјског и митолошког ткања које је постало нераскидиви део њихове привлачности.
Kако бисмо боље разумели некадашњу фасцинацију зачинима и такозвану зачинску грозницу, посетили смо изложбу "Биљка као зачин. У царству боја, мириса и укуса" у Галерији Природњачког музеја на Kалемегдану. Уронили смо у порекло нестварних мириса и боја, и полагано почели да схватамо шта су то зачинске биљке и како су зачини обликовали свет.

Саговорници: др Урош Бузуровић аутор, мср Тамара Огњевић и др Мамбата Тушара

Директор фотографије: Александар Беатовић

Уредник емисије: Ивана Ковачевић

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом