Читај ми!

Трећа берба

У жупском Доњем Злегињу у виноградима Косте Ботуњца грожђе беру и почетком новембра. У Мионичком крају, између Лајковца и Ваљева, шљива се вековима узгаја.

Свако домаћинство имало је шљивик. Доминирале су старе сорте шљива. Многи су последњих година почели озбиљно да пеку и производе ракију од разног воћа и грожђа. Јовановићи из Наномира су пре четири године одлучили да се озбиљније баве овом производњом па су регистровали дестилерију.

Северна Македонија је данас али и кроз историју била земља вина и одличног грожђа. Винарство је чврсто усађено у националну културу и традицију и саставни је део локалних ритуала и обичаја. Одлично грожђе производило се и у време Александра Македонског, римског царства, али и македонских краљевских породица. Данас Северна Македонија има око 24 хиљаде хектара под виновом лозом. Највећа производња винског грожђа и вина је на 12 хиљада хектара тиквешких винограда у општинама Кавадарци, Неготино, Демир Капија и Росоман.  Посетили смо једну од најмлађих, али и најмодернијих македонских винарија која се налази у општини Градско у близини античког локалитета Стоби, по коме је и добила име.

Уредник: Душан Величковић

 

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове