Читај ми!

Ђердап - Први геопарк у Србији

Обрадовала нас је вест да је Србија добила први геопарк – Ђердап, који обухвата проширену територију данашњег националног парка Ђердап. Наша екипа отиснула се на исток Србије кроз највећу клисуру Европе и направила причу о нашем првом геопарку.

Као део УНЕСКО наслеђа, у оквиру геопарка од сада су под заштитом међународно значајни објекти геонаслеђа, али и све друге природне и културно-историјске знаменитости, што ће допринети укупном развоју тог краја наше земље.

УНЕСКО глобална мрежа геопаркова 10. јула 2020. године објавила је да је свет богатији за још 15 геопаркова, а Ђердап је први у нашој земљи. У свету их сада има 161 у 44 земље. Процедура номиновања једног парка у УНЕСКО глобалну мрежу геопаркова је дуготрајан процес, који је за Србију започет 2013. године, а радни тим за успостављање геопарка је радио на унапређењу и усаглашавању свих потребних елемената, у сарадњи са локалном самоуправом. Управљач ће бити Јавно предузеће Национални парк "Ђердап“, а површина геопарка је дуплирана површина Националног парка, око 1330 километара квадратних. Све то је за околину битно јер подржава укупни економски развој. Промовисањем природних и културно-историјских вредности Ђердапа у свету повећаће се препознатљивост тог подручја и број туриста, па се оправдано сматра да ће то донети велики напредак за локалну заједницу и локални приватни сектор, туризам у првом реду.

На нашем путу десном обалом низводно Дунавом између осталог обишли смо Лепенски вир, Голубачку тврђаву, видиковац Плоче, кањон Бољетинске реке и приказали вредне геолошке остатке, али и елементе биодиверзитета и културно-историјског наслеђа, који много говоре о историји и значају читавог тог подручја.

Уредник емисије: Винка Мариновић

Редитељ: Иван Пецикоза

Сниматељ: Александар Стипић

Монтажер: Марко Драгојевич

Сниматељ тона: Милан Ђорђевић

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије