Читај ми!

Мира Адања Полак: Ексклузивно

Човек који зна - Џонатан Ајл

Врло је важно да у кризним ситуацијама завиримо у документацију и нађемо мишљења о темама и стуацијама које су применљиве данас. Подаци долазе са много страна, поготово када постоје жаришта која имају утицаја на читав свет и мењају однос снага.

Аналитичари који се баве кризним жариштима и односима истока и запада су у Лондону као и институције која запошљавају уско специјализиране аналитичаре.

Када сам Отишла у Лондон код старог знанца др Џонатана Ајла, помоћника и директора за истраживачка партнерства и међународног директора краљевског института за међународну сарадњу и безбедност "РУСИ". Питала сам како ће се ствари одвијати и колико су могућа предвиђања на основу старих знања и анализа о односима великих сила. Колико је могуће предвидети поступке лидера блокова.

Колико је остало оних који су познаваоци односа истока и запада јер су многи иза себе оставили појам блокова.

Џонатан Ајл је познавалац Балкана и чест коментатор источноевропских догађања за Гардијан, Индипендент, Тајмс и Обзервер.

Питала сам га тада колико је био изненађен Путиновим нападом на Украјину и колико мисли да ће тај рат трајати. Како је видео Србију и нашу ситуацију те 2022. Чућете како је објашњавао све што се догађа у његовој земљи Великој Британији.

Анализе Џонатана Ајла су увек базиране на различитим изворима информација, он поседује и искуство из војних стратегија из периода Варшавског пакта и Балкана у време комунизма. Добро је саслушати те анализе данас након две године од снимљеног интервјуа.

Посебну пажњу овај аналитичар поклања разликама у начину мишљења истока и запада.

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије