Читај ми!

Временска капсула: Тајне филиграна

Редакција за културу и уметност, у оквиру серијала "Временска капсула", премијерно приказује, осму по реду, емисију "Тајна филиграна".

Горан Ристовић Покимица, јувелир из Краљева је својим уметничким радовима у филиграну стекао светско име и славу. Рођен је у Краљеву, основну школу завршио у Рио де Женеиру, студирао арапски и турски језик на Филолошком факултету у Београду, усавршавао се у Истанбулу и Каиру. Професионално се бави превођењем и члан је Удружења научних и стручних преводилаца Србије. Говори, пише и преводи са енглеског и португалског језика. Члан је Удружења примењених уметника Русије.

Од почетне жеље да се филиграном бави из хобија и да га тако сачува од заборава, стигао је до самог врха и постао међу десет најбољих мајстора у свету. Велики је познавалац начина израде филиграна у земљама Истока и Запада, чије је утицаје са великим успехом уносио током рада на српском филиграну. Занат је учио у родном Краљеву, од свог таста Цветка Цветковића чувеног призренског мајстора, а близина манастира Студенице и Жиче, утицали су да се посебно посвети рестаурацији и изради црквених предмета.

Најлепши богослужбени предмети које је Горан Ристовић направио налазе се у Светој земљи, на Светој Гори, у руским манастирима, као и у манастирима Жичи и Студеници.

Емисија Временска капсула Тајна филиграна снимана је у јувелирској радионици Горана Ристовића у Краљеву, на градском тргу и у манастирима Жичи и Студеници.

Поред филигранисте Горана Ристовића Покимице у емисији говори и архимандрит Тихон, игуман манастира Студенице.

Аутор и уредник: Светлана Илић

Извршни продуцент: Светлана Бандић

Главни организатор: Зоран Зиндовић

Дизајнер шпице серијала: Драган Буловић

Сниматељ и дизајнер звука: Горан Мрђеновић, Срђан Филиповић

Музички уредник: Тамара Ракић

Расветљивач: Миле Илић

Асистент сниматеља: Саша Тодоровић

Дрон оператери: Добривоје Каитовић, Мирослав Кондић

Директор фотографије: Милан Илић

Монтажери: Ненад Џодић, Јована Филиповић

Редитељ: Саша Габрић

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво