Читај ми!

Еко перспективе: Зелена Европа

Најлепши парк цвећа, Кеукенхоф, многи зову и “ Врт Европе”. Простире се на 32 хектара а у њему се више од седам милиона цветова посади сваке године. Његову лепоту употпуњују стара, вишевековна стабла, живописни спрудови, канали, водопади и фонтане. Смештен је готово на самој обали, између Амстердама и Хага, у маленом граду Лассе. Шетајући овим парком приказаћемо вам како се саде луковице лала, да ли се користе пестициди и како изгледа најпознатији цвет - чувена црна лала.

Како изгледа први "паметни дистрикт" у Италији који на милион квадратних метара гради компанија “Еуромилано"?

Развија се по начелима одрживости и у њему ће живети око 15 хиљада људи. Златни сертификат зелене градње Италије добио је, између осталог, јер не производи CO2, заправо, прочишћава га захваљујући парку од 30 хектара. То је један од највећих паркова у том граду у коме се води рачуна о биодиверзитету.  У њему живе  птице као што су сиви соко, неке врсте сова, лептирови.

Водимо вас и на кровове Берлина. Од првог јануара 2023. године у Берлину је на снагу ступио нови закон о соларној енергији по коме све зграде на својим крововима морају имати соларне панеле. Грађевинска задруга “Шарлотенбургер” поставила је на крововима зграда соларне панеле у комбинацији са тзв. зеленим крововима. Самим тим се складишти кишница, а истовремено преко соларних панела упија сунчева светлост и производи струја, која се користи и за пуњаче електрићних аутомобила у подземној гаражи.

уредник емисије: Драгана Живојновић

сниматељ: Иван Димитријевић

сниматељ тона: Марко Буђен

музички уредник: Силвија Милошевић

монтажа: Марија Аранђеловић

 

 

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу