Читај ми!

Право на сутра: Дечани – до неба уздигнути

На врелом августовском сунцу, Дечани се уздижу у сјају који настаје под њиховим сводовима – па се расипа седам векова неугаслом светлостлошћу вере, јасне племенитости и истрајности народа коме припадају. У храму Светог краља Стефана, над његовим кивотом, чуда се и даље дешавају, јер се ту небо огледа, баш као и доброта у срцу.

Дечани су опстали и свих минулих векова сачували своју лепоту, своју архитектуру, немерљиве лепоте, своје фреске - које које се простиру на око 4.000 квадратних метара, и осим конзервације, чишћења, на њима није ништа рађено, тако да је призор, који се сада указује пред посетиоцима, исти онај који је угледао цар Душан, када су фрескописци завршили осликавање цркве, а он, као ктитор – настављач дела свога оца, дошао да прегледа урађено.

Производи, манастирска економије и винице у Великој Хочи, намењени су монаштву широм Космета, гостима, али и народу који трпи беспарицу и немаштину. Живот је ту, у подножју Проклетија увек препун изазова, притисака и искушења, деценијама већ, упитне су и адекватна правна заштита, заштита имовине и слободе...

Али, и овај манастир је, као и остали, увек био уз народ. Ту где се чува наш духовни идентитет, наша баштина. Јер Космет и све наслеђе наших предака, а пре свих задужбинара из лозе Немањића, нису ни само политичко, нити само географско питање. Тако је било вековима, и тако остаје.

Уредник емисије: Јелена Божовић

Сниматељ: Горан Копривица

Монтажер: Бранко Видаковић

Тонски сниматељ: Мирослав Радишић

Возач: Далибор Милутиновић

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу