Читај ми!

Заборављени Павиљон: Венеција

"Заборављени Павиљон“ је друга специјална емисија Редакције за културу и уметност која се бави представљањем Републике Србије на Бијеналима уметности у Венецији. Павиљон Србија, односно сама зграда у којој се одвијају изложбе наших уметника је у фокусу ове емисије.

Реч је о згради која се налази на острву Санта Хелена у другом делу Ђардина у Венецији и коју је Краљевина Југославија купила од Италије 1938. године. Поделом имовине бивших чланица СФРЈ, зграда Павиљона припала је Републици Србији, а за њу је надлежно Министарство спољних послова Републике Србије. У овој згради излажу сви представници наше земље у Венецији, без обзира да ли је реч о Бијеналу уметности или Бијеналу архитектуре. Оно што је мање познато је чињеница да сваки учесник мора да рачуна да ће велики део свог буџета који добија од Министарства културе, који је увек недовољан да покрије све трошкове продукције и реализације наступа у Венецији, морати да уложи у одржавање зграде за које је надлежно друго министартво. Стиче се утисак да је овај моменат у наступу сваког нашег представника "прескочен“ и "заборављен“.

Поред приче о историјату Павиљона, као и о његовом значају за презентацију наше земље у иностранству, у емисији ћемо чути и на какве су све препреке наилазили и наилазе учесници Бијенала, али и препоруке које могу омогућити да будућа искуства не буду таква.

Своја сведочења износе Јасмина Чубрило, редовна професорка на Филозофском факултету у Београду и чланица Стручног савета за припрему наступа Републике Србије на 59. Бијеналу уметности у Венецији, Ана Ереш, научна саветница на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду и ауторка књиге "Југославија на Венецијанском бијеналу 1938 – 1990“, Сања Којић Младенов некадашња директорка Музеја савремене уметности Војводине и кустоскиња изложбе Раше Тодосијевића на 54. Бијеналу у Венецији 2011. године, Маја Ћирић, независна кустоксиња која је на различитим наступима Републике Србије имала улоге и кустоскиње и комесара изложбе и Предраг Крстић, архитекта, који је захваљујућу свом школовању у Венецији особа која има лиценцу да пројектује и прати извођење грађевинских радова на згради павиљона Републике Србије у Венецији.

Уредник и аутор емисије: Снежана Стаменковић

Сниматељи: Душан Живковић, Милан Станић и Александар Стипић

Дрон: Добривоје Каитовић и Мирослав Кондић

Музички уредник: Светлана Тртица

Монтажер: Душан Заложник

Режија: Марко Шотра

 

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу